Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v Lemontu (foto: Slovensko versko središče Lemont)
Praznovanje v Lemontu

20. obletnica verskega središča v Lemontu

| 09.10.2014, 14:08 Matjaž Merljak

Na Slomškovo nedeljo (28. septembra 2014) smo v Lemontu pri Chicagu v ZDA praznovali 20. obletnico Slovenskega verskega središča, katerega zavetnik je blaženi škof Anton Martin Slomšek.

V Lemontu, na Ameriških Brezjah, se zbiramo ob Mariji Pomagaj, zavetnik verskega središča pa je od leta 2000 blaženi Slomšek.

Pred cerkvijo so obiskovalce sprejeli mlaji in dvostranski napis v slovenščini in angleščini: Slovensko versko središče – 20 let. Sveto mašo ob 20. obletnici je vodil p. Simon Peter Berlec, rektor bazilike na Sveti gori, ki je prišel iz Slovenije kot predstavnik provinciala p. Staneta Zoreta in Slovenske frančiškanske province, h kateri spadamo tudi frančiškani v Lemontu. V imenu skupnosti je zbrane pozdravila Tina Ruda, preds. Slovenskega kulturnega doma. Z nami je bil lokalni upokojeni škof John Gorman. Iz Avstralije je prišel na obisk p. David Šrumpf, ki je pred dvajsetimi leti zaoral ledino verskemu središču. Prišel je tudi gospod Peter Zorjan, ki je eden od treh duhovnikov, ki so zrasli iz tukajšnje Slovenske skupnosti v zadnjih 15 letih.

Mašniki in upokojeni škof Gorman
Mašniki in upokojeni škof Gorman © Slovensko versko središče Lemont

Med sveto mašo v cerkvi v Lemontu
Med sveto mašo v cerkvi v Lemontu © Slovensko versko središče Lemont

Pogled  na kor v Lemontu
Pogled na kor v Lemontu © Slovensko versko središče Lemont

Nova slika blaženega Slomška in umetnica Michelle Haklin
Nova slika blaženega Slomška in umetnica Michelle Haklin © Slovensko versko središče Lemont

Cerkveni pevski zbor Marije Pomagaj je poleg Slomškovih pesmi pel mašne dele, ki jih je uglasbil p. Vendelin Špendov. P. Vendelin je bil kot gvardijan v Lemontu tudi prvi kaplan v verskemu središču. Oltarni prt, mašni plašč in kelih pri maši so bili iz nekdanje slovenske župnije sv. Štefana v Chicagu, da smo tako čutili povezanost tudi s koreninami, ki segajo v več kot stoletno zgodovino slovenske skupnosti, ki se je zbirala v Chicagu.

Po pridigi p. Simona Petra je umetnica Michelle Haklin odkrila novo sliko blaženega Slomška, ki je naslikan v Lemontu, z ozadjem samostana in kulturnega centra, škof Gorman pa je sliko blagoslovil. Ljudje so novo sliko sprejeli z aplavzom. Razglednico – podobico z novo sliko so ljudje dobili ob koncu sv. maše, ob izhodu iz cerkve.

Po maši smo se skupinsko slikali na stopnišču pred cerkvijo. V dvorani kulturnega doma smo imeli kosilo za 250 ljudi, še prej pa kratek program, ki ga je vodila Nandi Puc, sodelovali pa so: otroška folklorna skupina Nagelj, cerkveni pevski zbor in drugi. Umetnica je predstavila proces nastajanja Slomškove slike, olje na platno.

Praznovanje v Lemontu se je nadaljevalo v dvorani
Praznovanje v Lemontu se je nadaljevalo v dvorani © Slovensko versko središče Lemont

Nastop otroške folklorne skupine Nagelj iz Lemonta
Nastop otroške folklorne skupine Nagelj iz Lemonta © Slovensko versko središče Lemont

Še to. Umetnica Erika Bajuk je za Slomškov oltar leta 2000 naslikala Slomškovo sliko po naročilu p. Davida Šrumpfa, ki je bil takrat kaplan. Sliko je blagoslovil škof Kramberger, lokalni škof vikar, John Gorman, pa je prebral dekret o proglasitvi Slomška za zavetnika verskega središča. Slika, ki je do sedaj visela v cerkvi, na Slomškovem oltarju, bo našla svoje mesto v Slovenskem kulturnem centru, kjer sta bila pokojna Erika in njen mož Tone Bajuk aktivna člana.

Skupinska fotografija ob 20-letnici
Skupinska fotografija ob 20-letnici © Slovensko versko središče Lemont

Več fotografij

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.