Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Misijon svetega Rafaela v Sydneyju (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Misijon svetega Rafaela v Sydneyju

Praznovanje farnega zavetnika v Sydneyju

| 08.10.2014, 11:40 Matjaž Merljak

V ponedeljek, 29. septembra 2014, je bil god nadangelov Mihaela, Gabrijela in Rafaela, slednji je zavetnik slovenskega katoliškega misijona in cerkve v Merrylandsu pri Sydneyju. Žegnanje so združili z zakonskimi jubilanti. Pogovarjali smo se s p. Darkom Žnidaršičem.

Lani je bila 40-letnica blagoslova cerkve, bliža se 45-letnica začetka verskega dela v Merrylandsu. Rojaki so kupili staro prezbeterijansko cerkev in župnišče v njej, kasneje so jo obzidali.

Žegnanje je zadnjo nedeljo v septembru, takrat tudi praznujejo zakonske jubileje. Letos so bili štirje, ki so se prijavili, in sicer: zlatoporočenca Sušan, 55 let sta praznovala zakonca Deskovič in Špiclin, 54-letnico pa zakonca Mramor.

Spomnili so se tudi drugih jubilantov v občestvu, prav tako tudi ovdovelih, ki se večkrat počutijo osamljene.

Praznovanje zakonskih jubilejev v Sydneyju
Praznovanje zakonskih jubilejev v Sydneyju © Stičišče avstralskih Slovencev

Prišli so tudi predstavniki Slovenije: mag. Jana Grlic, ki je začasna odpravnica poslov, novoimenovani konzul Anthony Tomažič in časnik konzul Alfred Brežnik, ki se je poslovil od svojega udejstvovanja. Prišli so tudi predstavniki drugih slovenskih organizacij in klubov.

Predstavniki Slovenije na Rafaelovem
Predstavniki Slovenije na Rafaelovem © Stičišče avstralskih Slovencev

V začetku meseca septembra so v sydneyskem misijonu praznovali očetovski dan, še posebej so se spomnili duhovnega očeta p. Valerijana Jenka, ki je skoraj 51 let redovniške in duhovniške službe daroval tamkajšnjim rojakom. Pred nekaj meseci je odšel v Slovenijo na oddih in okrepitev zdravja, a po priporočilu zdravnika bo svoje duhovniško in redovniško življenje daroval v samostanu na Tromostovju v Ljubljani.

Molitvena skupina v Sydneyju 2014
Molitvena skupina v Sydneyju 2014 © Stičišče avstralskih Slovencev

Praznovali so 25 let molitvene skupine Srca Jezusovega Merrylands. Vsak četrtek imajo mašo ob 10.30, pol ure pred tem pa molitveno srečanje, po maši pa še skupno druženje. Dvakrat na leto pripravijo srečanje za bolnike ali upokojence. Obletnico so praznovali s sveto mašo na nedeljo po velikem šmarnu in kosilom v dvorani.

Več na spletni strani sydneyskega misijona.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.