Petra StoparPetra Stopar

Delegacija DZ položila venec pri rovu Svete Barbare v Hudi jami

Slovenija | 28.10.2014, 14:33

Delegacija državnega zbora, v kateri sta bili poslanki SMC Janja Sluga in Anita Koleša ter poslanka NSi Iva Dimic, je pred dnevom vseh svetih položila venec pri rovu Svete Barbare v Hudi jami pri Laškem. Kot je povedala Sluga, je Huda jama kraj zgodovinskega spomina. Po njenih besedah se mora vsak narod soočiti s svojo preteklostjo. Podobno trdi tudi Dimičeva.

Poslanka Sluga je še dejala, da je treba spomine urediti in jih ovrednotiti ter poskrbeti, da se zgodovina z narodom pelje naprej.

Poslanka NSi Iva Dimic pa je v izjavi za Radio Ognjišče ponovila, da v stranki pripravljajo zakon o dostojnem pokopu: "V NSi si ves čas prizadevamo, da bi se vse žrtve dostojno pokopale. Pokop je civilizacijska norma, ki jo je potrebno v smeri ohranjanja vrednot tudi storiti in Slovenija tega še ni storila. Prav zato si prizadevamo, da bi do tega tudi prišlo. V NSi pripravljamo zakon o dostojnem pokopu, trenutno je že v končni fazi, zato si bomo prizadevali, da bi bil sprejet v prihodnjih mesecih. Lahko rečem, da je pripravljenost drugih strani za sprejetje takega zakona zelo velika, zato mislim, da je prišel končno čas, ko bomo mrtve, ne glede na kateri strani so bili, pokopali in da je čas, da Slovenija razreši tudi svojo zgodovino."

V Barbarinem rovu so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev. V rovu je odkopanih in shranjenih približno 800 okostij, ki so bile prenešena v kostnico.

Po besedah zgodovinarja Mitja Ferenca izkopani posmrtni ostanki zdaj ležijo v plastičnih zabojčkih v kostnici in razpadajo. Iz jaška pa je treba iznesti še preostale žrtve, ki jih je po oceni Ferenca še najmanj 2500. Dela so ustavili pri 13 metrih globine jaška, od takrat pa nobena vlada ni našla denarja za nadaljevanje del. Na to v zadnjih dneh znova opozarja tudi predsednik Komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč zgodovinar Jože Dežman. Ta je na ministrico za delo Anjo Kopač Mrak naslovil odprto pismo. V njem je kritičen, da bo država pred ureditvijo grobišča Huda jama začela s postavitvijo spomenika žrtvam vseh vojn.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.