Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Diakonsko posvečenje v ljubljanski stolnici

Slovenija | 27.10.2014, 20:40

Apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. Andrej Glavan je včeraj v ljubljanski stolnici podelil diakonsko posvečenje bogoslovcem Blažu Dobravcu, Gašperju Mauku, Petru Možini (Skupnost Emanuel) in Borisu Rozmanu ter bratu Mitju Mariji Ponikvarju OFMCap.

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Spodnji Idriji pa je koprski škof Jurij Bizjak podelil diakonsko posvečenje Blažu Lapanji.

Diakonat je prva stopnja svetega reda, drugo stopnjo predstavlja prezbiterat oz. duhovništvo, tretjo pa episkopat oz. škofovstvo. Diakonsko posvečenje običajno prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) znova vzpostavila tudi stalni diakonat kot samostojno službo, ki ga lahko prejmejo samski ali poročeni možje.

Diakonska služba je predvsem služba služenja. Diakoni berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo sklenitvi zakramenta sv. zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb.

Poslanstvo diakonov se ne omejuje samo na bogoslužje, ampak stopa tudi v dejavno življenje krajevne Cerkve. Diakoni so poklicani, da tako krščanskim skupnostim kot tudi karitativnim in izobraževalnim ustanovam ponudijo poglobljeno in celostno pomoč. Nekateri delujejo v župnijah, drugi pa na posebnih področjih, kot so Karitas, šolstvo, kateheza ali gospodarstvo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.