Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Policija ob začetku kurilne sezone poziva k vzdrževanju peči in dimnikov

Slovenija | 27.10.2014, 20:18

Policija ob začetku kurilne sezone opozarja ljudi, naj preverijo kurilne naprave in dimnike. Peči je treba redno vzdrževati, dimnike pa čistiti, da se prepreči nevarnost požara. Policisti pri ogledih požarov namreč pogosto ugotavljajo, da ljudje za kurilne naprave ne skrbijo.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, kurjenje prinaša določene obveznosti, povezane z varnostjo. Kurilne naprave je treba redno vzdrževati in dimnike čistiti, saj prihaja čas, ko bo ogrevalni sistem zaradi nizkih temperatur še bolj obremenjen in bo nevarnost širjenja ognja, če pride do požara, še večja.

V ogledih požarov se pogosto ugotovi, da ljudje za naprave ne skrbijo, saj ne opravljajo servisa kurilnih naprav in ne zagotavljajo ustreznih pregledov dimnikov, ki so pogosto tudi dotrajani ter nepravilno in nestrokovno grajeni. Do požarov prihaja tudi zaradi nepravilnega zračenja in vžiga dimnih saj v dimnikih zaradi nerednega čiščenja.

Kurilnice in prostori okoli peči morajo biti pospravljeni, v bližini peči pa ne sme biti gorljivih materialov. Prostori morajo biti tudi dobro prezračeni, kar še posebej velja za plinske peči, ki so vgrajene v bivalne prostore, svetujejo policisti.

Poleg tega ljudi pozivajo, naj si priskrbijo atestiran in pregledan gasilnik, s katerim lahko pogasijo morebitne začetne požare. Ob požaru pa naj čim prej pokličejo na številko 112.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.