Petra StoparPetra Stopar
Jože Dežman (foto: Izidor Šček)
Jože Dežman

Dežman kritičen, da bomo pred ureditvijo Hude jame dobili spomenik vsem žrtvam vojn

Slovenija | 24.10.2014, 11:31

Predsednik Komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman, je na ministrico za delo Anjo Kopač Mrak naslovil odprto pismo. V njem je kritičen, da bo država pred ureditvijo grobišča Huda jama začela s postavitvijo spomenika žrtvam vseh vojn.

"Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je obveščena, da MDDSZ skuša čimprej pridobiti gradbeno dovoljenje za postavitev spomenika žrtev vseh vojn in ga v letu 2015 tudi začeti graditi," je zapisal Dežman v začetku pisma Kopač Mrakovi ter dodal, da je ureditev prikritih morišč in grobišč, zlasti prekop vseh žrtev iz prvega jaška v rovu sv. Barbare v Hudi jami, pomembnejša naloga, ki jo nalagata Zakon o vojnih grobiščih in Zakon o varstvu kulturne dediščine, kot pa postavitev spomenika. "O tem se je tako Komisija kot posamezni njeni člani že večkrat izjasnila."

O prioriteti, ki jo v slovenskem spravnem procesu pomeni prekop in pokop žrtev iz rova sv. Barbare, pričata npr. izjavi Društva slovenskih pisateljev in Predsedstva SAZU, je spomnil Dežman. Zato komisija poziva ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da upošteva tako ugovore Komisije kot tudi strokovne ugovore proti postavitvi spomenika.

"Ker je za uresničitev strokovno in vsebinsko neutemeljenega projekta spomenika žrtev vseh vojn na voljo samo 470.000 evrov, prosimo MDDSZ, da nam pojasni, kako nameravajo s tem denarjem urediti območje spomenika in postaviti sam spomenik," je Dežman še vprašal ministrico Kopač Mrakovo.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.