Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Pri iskanju zaposlitve pomembna razumevanje samega sebe in tudi samokritika

Svet | 23.10.2014, 19:00 Petra Stopar

Med približno 120.000 brezposelnimi v Sloveniji najbolj izstopata skupini starejših, ki so stari med 55 in 64 let, ter mladih, ki zelo pozno aktivno vstopajo na trg dela. O postopku iskanja službe so se lahko obiskovalci pozanimali na Kariernem sejmu, ki ga je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pripravil zaposlitveni portal Moje Delo. Njegov direktor Zoran Savin poudarja, da so v tem času med najbolj zaželenimi poklici s področij industrije, strojništva in informacijske tehnologije. Čez deset let pa lahko pričakujemo, da bodo potrebni kadri za oskrbo starejših in zeleno tehnologijo.

Direktor agencije MojeDelo.com Zoran Savin je na novinarski konferenci poudaril, da se moramo kot delavci vedno spraševati, kakšno dodano vrednost lahko sami prinesemo podjetju, pri iskanju zaposlitve pa moramo poleg klasičnega postopka pisanja prošenj dobro poznati same sebe in biti tudi samokritični. O izbiranju poklica je dejal: »Ni dovolj, da greš v tem kontekstu na biotehniško ali naravoslovno fakulteto. Moraš se zraven izobraževati še za tisto, v čemer boš ti dober. Seveda, poznaš upravljanje s hrano, zemljo, ampak, kje pa se boš ti pozicioniral tukaj? Ali boš tisti, ki boš pisal zakone za to, ali boš svetoval, kaj ti bolj leži?«

O tem, kako izbirajo kadre v enem od uspešnih slovenskih podjetij, je spregovoril direktor Duola Dušan Olaj. Na konkretnem primeru je ponazoril dejstvo, da v podjetju nimajo tradicionalnega pristopa do zaposlovanja. Kot je dejal, so pred mesecem dni ravno postavili objekt v Savdski Arabiji, kjer vladata popolnoma druga kultura in trg. »Potrebujem človeka, ki obvlada marketing, ima komercialna in osnovna tehnična znanja, predvsem pa ima tisto širino razmišljanja, iskanja nekaj več. Lahko grem na filozofsko fakulteto, vzamem filologa z znanjem jezikov in ga priučim komercialnih in marketinških dejavnosti. Kar je recimo verjetno lažje, kakor da grem ta trenutek na ekonomsko fakulteto iskati ekonomista in ga učim dva ali tri tuje jezike. To je tista dilema,« je priznal Olaj, čigar podjetje je predvsem izvozno naravnano.

Po besedah Damijane Košir z Direktorata za trg dela in zaposlovanje ima država do leta 2020 cilj doseči 75 stopnjo zaposlenosti starih od 20 do 64 let. »Enostavno moramo priti do take stopnje zaposlenosti. Na stopnji 73-odstotne zaposlenosti smo bili že leta 2008, torej smo se temu cilju že zelo približali, zdaj pa smo padli pod 67 odstotkov,« je dejala. Dodala je, da bodo za uresničitev zaposlitvenih ukrepov velika priložnost kohezijska sredstva iz nove evropske finančne perspektive.

Svet, Politika, Sociala, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.