Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Po izkušnje dela v tujini s pomočjo Aiesec

Svet | 22.10.2014, 18:30 Petra Stopar

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v teh dneh poteka Študentska arena, na kateri se predstavlja veliko organizacij, ki ponujajo karierne izkušnje in zaposlitve. Med njimi je tudi AIESEC, največja mednarodna organizacija, ki jo vodijo izključno mladi. Ponuja prostovoljna in profesionalna pripravništva v tujini, do 30. novembra pa zbira prijave vseh diplomantov ali študentov, ki bi želeli izkusiti tovrstno usposabljanje.

Pripravništva AIESEC v sklopu programa Delo v tujini ponujajo mladim priložnost, da pridobijo pomembna znanja in veščine, ki jih potrebujejo pri oblikovanju kariere. Izkušnje si mladi lahko pridobijo z delom v globalnem okolju, v majhnih ali pa velikih podjetij ali nevladnih organizacijah, korporacijah ter na pripravništvih, ki trajajo od dveh pa do 18 mesecev.

„Namenjena so mladim od 18. do 30. leta starosti in so vpisani na fakulteto ali pa so diplomirali pred dvema letoma, rok za prijave je 30. november. Naš program dela v tujini se osredotoča na študente in diplomante s področja podjetništva, marketinga in pedagoških smeri. Kar pa zadeva prostovoljnega pripravništva, ni treba imeti omenjene specifične izobrazbene osnove, se pa področja pripravništev tukaj osredotočajo na socialno podjetništvo, izobraževanje, zdravje, okolje in kulturo,“ je v pogovoru za naš radio povedala Marta Silva iz Aiesec Slovenija.

Organizacija v Sloveniji bo 28. novembra na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pripravila poseben forum, ki bo povezal mlade s poslovnim svetom in omogočil prenos znanja in idej. V sklopu Youth 2 Business foruma bodo mladim na voljo brezplačne delavnice podjetij, ki bodo temeljile na ekipnem delu in praktičnih študijskih primerih. Vodili jih bodo predstavniki podjetji A.T. Kearney, Zavod Ypsilon, STA potovanje in DATA. Glavni cilj foruma bo spodbuditi mlade k uresničevanju njihovih poslovnih idej in pridobitvi izkušenj v podjetništvu, kar je v tem času gospodarske krize izjemno koristno.

„Ko ti nek posel ali projekt uspe, se najprej sam pri sebi osebno zaveš, da je uspel ravno zaradi tebe samega in tvojih sposobnosti. Nisi pa naredil koristi samo sebi, ampak si tudi drugim ljudem omogočil zaposlitev in delo,“ je prepričana Silva, sicer Portugalka, ki kot članica organizacije deluje na izmenjavi v Sloveniji.

Celoten pogovor z Marto Silva boste lahko slišali v eni od prihodnjih Dijaških oddaj na Radiu Ognjišče, tedaj ga bomo objavili tudi na spletni strani.

Svet, Politika, Sociala, Evropska Unija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.