Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Razmere po neurju se umirjajo, v Ljubljani še rdeči alarm

Slovenija | 22.10.2014, 10:47 Andrej Šinko

Po nočnem neurju se razmere po državi umirjajo, pojasnjuje poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Za območje Sore in Malega grabna v Ljubljani je sicer še vedno velja rdeči alarm, saj se tam vode še vedno stekajo.

Zaledne vode, ki so poplavile praktično cel Podutik, so se preko Brda, Vrhovcev, Dolgega mostu zdaj pomaknile na območje Viča. Na nekaterih ulicah je od 30 do 50 centimetrov vode, zato so v tem delu zaprli Tržaško cesto. Iz nekaterih vrtcev tudi evakuirajo otroke, pravi predstavnik Mestne občine Ljubljana Robert Kus. Voda se sicer že umika. Civilna zaščita pa je prebivalce pozvala, naj umaknejo avtomobile na višje ležeča območja in iz kletnih prostorov dvignejo vrednejše predmete.

Močno deževje je ponoči zelo prizadelo tudi širše Škofjeloško območje, kjer sta Selška in Poljanska Sora ter manjši vodotoki močno narasli in poplavili številne ceste ter objekte. Civilna zaščita in gasilci so ljudi pozvali naj ne rešujejo stvari v pritličju ali pred hišami, saj so vode deroče, ter naj najprej poskrbijo za svojo varnost in naj se umaknejo v zgornja nadstropja. Od Škofje Loke naprej je cesta proti Gorenji vasi in Žirem neprevozna, okoli 7. ure pa se je odprla cesta iz smeri Logatca. Sora je sicer v manj kot treh urah hudega naliva narasla kar za tri metre, zdaj je že začela nekoliko upadati, a je še vedno deroča.

Neurje z obilnim dežjem in močnim vetrom je precej težav povzročalo tudi na Goriškem, Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem. Začelo se je že okrog polnoči, ko je visoka podtalnica najprej zalila kletne prostore Gasilskega društva sredi Nove Gorice. Malo po polnoči so morali gasilci posredovati še v Kromberku in v Kojskem v Goriških Brdih, kjer je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih hiš. Narasel potok Slatna pa je ogrožal stanovanjske hiše v Grgarju, ki so jih s postavitvijo protipoplavnih vreč rešili novogoriški gasilci. Nočno neurje je v proizvodnih prostorih Gonzaga v Čepovanu povzročilo škodo, prav tako je v naselju precej nanosov kamenja in zemlje, zamašena je struga potoka.

Zaradi neurja, ki je pustošilo po državi, je še vedno ponekod oviran promet. Posamezne ceste po državi so še vedno poplavljene, nekatere pa so poškodovali tudi plazovi. Zato je pred odhodom na pot stanje na cestah priporočljivo preveriti na spletni strani Prometno-informacijskega centra.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.