Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Podružna cerkev sv. Valentina zasvetila v novi preobleki

Slovenija | 20.10.2014, 08:17

V Jarčjem Brdu so včeraj blagoslovili obnovitvena dela podružne cerkve Svetega Valentina. Zgodovina cerkve sega v 14. stoletje, vendar je bila prvič omenjana v loškem urbarju leta 1501 kot kapela sv. Jakoba. Leta 1854 je loški stavbenik Molinaro postavil novo obstoječo cerkev v neogotskem stilu.

Cerkev sv. Valentina je podružnica javorske fare. Je zelo stara in znana božja pot. Ima tri oltarje: sv. Jakoba, sv. Valentina in sv. Uršule. Obnovitvena dela je blagoslovil glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak, ki je v nagovoru poudaril, da se v obnovljeni cerkvi razodeva ljubezen do Boga.

Msgr. Trstenjak je v nagovoru dejal, da obnovitve ne bi moglo biti brez vztrajanja v vseh naporih. "Ničesar se ni samo od sebe naredilo. Potrebno vas je bilo veliko pridnih in dobrih ljudi. Vsak od vas je prispeval svoj delež, nekdo več nekdo manj, a v Božjih očeh sprejet kot dar ljubezni. Če bi manjkal en sam delček, potem danes ne bi mogli ponoviti z blaženim Slomškom: Vaša lepa cerkev je čista in okrašena, kakor nevesta za svojega ljubega ženina," je dejal msgr. Trstenjak in dodal, da se v obnovljeni cerkvi zrcali upanje dobrotnikov in vernikov na večno življenje.

"Z obnovitvijo cerkve gotovo niste mislili le nase, da bo to le vaš sveti kraj za srečevanje z Bogom in drug z drugim, ampak ste z obnovitvijo poskrbeli, da bo poslej ta cerkev kot zvočnik, ki bo oznanjal Božje vabilo kot ga je slišal Mojzes: Pridi k meni na goro in ostani tukaj (2 Mz 24,12)," je dejal msgr. Trstenjak in ob sklepu dejal: "Vaša cerkev je resnično lepa in s svojo lepoto kar sama kliče in vabi k molitvi in slavljenju Božjega veličastva. To vabilo vam bo vedno znova na poseben način ponavljala pesem zvonov. In ko jo boste slišali, vedno z veseljem in hvaležnostjo odgovorite ter pohitite k Božji službi, pohitite k najsvetejšemu dogodku na naši zemlji."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.