Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Tomc: Izguba podpredsedniškega mesta je cena za politično preigravanje

Politika | 16.10.2014, 12:39 Petra Stopar

Odzivi na dodelitev prometnega resorja kandidatki za evropsko komisarko Violeti Bulc so različni. Ta resor je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sprva namenil Slovaku Marošu Ševčofiču, a bo ta zdaj prevzel podpredsedniški položaj nesojene komisarke Alenke Bratušek. Bulčeva se že intenzivno pripravlja na zaslišanje pred pristojnima odboroma Evropskega parlamenta za promet in turizem, ki bo v ponedeljek zvečer.

Premier Miro Cerar je zadovoljen nad resorjem, saj postaja področje prometa po njegovi oceni „nedvomno eno najpomembnejših v uniji“. Novico so pozdravili tudi na ministrstvu za infrastrukturo, kjer dodajajo, da je za naložbe v prometno infrastrukturo v novem finančnem obdobju namenjenih trikrat več sredstev kot v minulem.

Evropski poslanci iz Slovenije kandidatki želijo uspešno zaslišanje. Franc Bogovič iz Evropske ljudske stranke (EPP) ocenjuje, da je področje „za Slovenijo zelo pomembno“ - glede na geostrateški položaj naše države, izzive, ki nas čakajo na tem področju, in tudi pasti, zaradi katerih smo v preteklosti že izgubili nekaj pomembnih investicij. Po mnenju Milana Zvera (EPP) ima nova kandidatka „premalo političnih in vodstvenih izkušenj“, zaradi česar je Slovenija „izgubila podpredsedniško mesto v komisiji in področje energetike“.

To je bila „cena za politično preigravanje“ – je dejala Romana Tomc (EPP). „Kandidatka Violeta Bulc bo, mislim, vseeno potrjena. Prevzela je resor transporta, ki pa bo bistveno okrnjen, predvsem ožji od tistega, kar je bilo sprva mišljeno. To gre seveda predvsem na račun njene politične neizkušenosti,“ je povedala za naš radio in nadaljevala, da to ni zgodba ene stranke. Tomčeva meni, da bi morala Slovenija kot celota v komisijo poslati skupnega kandidata: „Izid bi bil veliko, veliko boljši, če bi že na začetku vlada zmogla preseči nadstrankarske okvire in bi predlagala strokovno kompetentno in seveda tudi politično močno ime.“

Da je prometna politika EU zelo pomembna, trdi poslanka socialistov in demokratov Tanja Fajon (S&D), saj je promet „povezan s številnimi drugimi perečimi in za prihodnost pomembnimi resorji, kot so industrija, okolje, podnebne spremembe“.

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je v odzivu na stališča, da je Slovenija izgubila pomemben položaj v komisiji, poudarila: "Nihče ni ničesar izgubil. Juncker je presodil, da ima Šefčovič prave izkušnje, da prevzame zelo zahteven položaj podpredsednika za energetsko unijo."

Bulčevi je sicer Juncker namenil le resor za promet, medtem ko je bil Slovak kandidat za komisarja za promet in vesoljsko politiko. Komu bo zdaj poveril pristojnosti za vesoljsko politiko, uradno še ni znano.

Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.