Petra StoparPetra Stopar

Vabljeni na 11. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu

| 02.10.2014, 09:02

Na Ponikvi in Slomu, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, bo v nedeljo, 12. oktobra 2014, v letošnjem mednarodnem letu družinskega kmetovanja potekalo 11. vseslovensko srečanje kmetov.

Le iz zvestobe raste blagor, so Slomškove besede, izbrane za geslo letošnjega srečanja, ki se bo začelo z opoldansko sv. mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Ob somaševanju duhovnikov jo bo daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Pri maši bo sodeloval tudi evangeličanski duhovnik Geza Erniša. S svojim petjem bodo mašo obogatili člani Cerkvenega mešanega zbora župnije Ponikva, že tradicionalno pa bodo kmetje iz vseh slovenskih pokrajin ob začetku darovanja na oltar prinesli pridelke in izdelke s svojih kmetij, v zahvalo za letošnjo letino.

Popoldne se bo druženje nadaljevalo s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Osrednja gostja bo Anka Lipušček Miklavčič, direktorica Mlekarne Planika.

Dogajanje bo glasbeno popestrila vokalna skupina IL DIVJI, skupina petih fantov, bivših dijakov Škofijske klasične gimnazije Maribor, pa tudi Pihalni orkester Šentjur in Cerkveni mešani zbor župnije Ponikva. Člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva bodo pripravili tradicionalni golaž in ob pomoči kmečkih žena ter učencev Srednje kmetijske šole Šentjur poskrbeli za pogostitev udeležencev.

Za tiste, ki bi se srečanja radi udeležili, pa nimajo prevoza, se bodo po nekaterih Območnih enotah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije organizirali avtobusni prevozi. Več informacij najdete na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.