Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Stresnih testov ni prestalo 25 evropskih bank, tudi NLB in NKBM

Evropska Unija | 26.10.2014, 13:08 Rok Mihevc

Stresnih testov Evropske centralne banke ni prestalo 25 evropskih bank, kažejo objavljeni rezultati finančnega pregleda 130 pomembnih bank v območju evra. Testi so pri njih odkrili za skupno 25 milijard evrov kapitalske luknje. Med njimi sta tudi slovenski NLB in NKBM.

NLB bi v prihodnjih dveh letih ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih po celoviti oceni potrebovala še 34,25 milijona evrov dodatnega kapitala. Banka bi obremenitveni test po osnovnem scenariju teh gibanj prestala, tistega po neugodnem pa ne, so pokazali danes objavljeni rezultati pregleda 130 bank v območju evra, ki ga je opravila ECB. V Novi Ljubljanski banki (NLB) bi količnik najboljšega kapitala oz. navadnega lastniškega temeljnega kapitala v primeru, da bi se letos ter v prihodnjih dveh letih odvil osnovni makroekonomski scenarij, dosegel 12,79 odstotka. Meja, da test prestane uspešno, je nad osem odstotkov. Banka bi imela po tem scenariju 364 milijonov evrov presežka kapitala.

Vsaka banka, ki testa ne naredi, ima dva tedna časa, da Evropski centralni banki pojasni, kaj je v letošnjem letu že naredila za izboljšanje svoje kapitalske trdnosti, in opisala, na kakšen način namerava svoje stanje popraviti v prihodnje. ECB bo nato te dokumente pregledala, tako da bo dejanska ocena kapitalskega primanjkljaja banke zares znana šele čez en mesec.

NLB bo lahko ob ukrepih prestrukturiranja, ki so izboljšali dobičkonosnost, in dobičku, predvidenem v poslovnem letu 2014, manjkajoči kapital zagotovila sama. "NLB je zahvaljujoč izboljšani dobičkonosnosti nadomeščanje ugotovljenega primanjkljaja do minimalne kapitalske ustreznosti po neugodnem scenariju celovite ocene zagotovila sama, iz dobička tekočega poslovnega leta," so sporočili iz banke.

Tudi NKBM neuspešno skozi test ECB

NKBM bi v prihodnjih dveh letih ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih po celoviti oceni potrebovala še 31,03 milijona evrov dodatnega kapitala. Banka bi obremenitveni test po osnovnem scenariju teh gibanj prestala, tistega po neugodnem pa ne, so pokazali danes objavljeni rezultati pregleda 130 bank v območju evra, ki ga je opravila ECB.

SID uspešno

SID v prihodnjih dveh letih ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih po celoviti oceni ne bi potrebovala dodatnega kapitala. Banka bi obremenitveni test po osnovnem in negativnem scenariju teh gibanj prestala uspešno, so pokazali objavljeni rezultati. "To pomeni, da se je poslovni model SID banke v povezavi z upravljanjem s tveganji, katerim se izpostavlja pri svojem poslovanju, izkazal za dovolj robustnega, da na kratek in srednji rok ne bodo potrebne dokapitalizacije s strani lastnika," so sporočili iz bane.

SID je zelo pomembna kreditna institucija v državi, vendar ni klasična oz. poslovna banka. Gre za izvozno in razvojno banko v državni lasti, ustanovljeno z namenom zavarovanja in financiranja izvoza slovenskih podjetij. Zato jo bo na seznamu 120 bank, ki bodo od 4. novembra pod neposrednim nadzorom Evropske centralne banke, zamenjala Unicredit Banka Slovenija, ki je v italijanski lasti. SID pa bo še naprej pod nadzorom Banke Slovenije.

Ministrstvo: Banki z dobički nad ugotovljeni primanjkljaj

"Pregled stanja v NLB, NKBM in SID banki, ki ga je naredila ECB, je resda pokazal, da bi prvi dve ob neugodnem scenariju čez dve leti potrebovali dodatni kapital. Vendar sta obe z ustreznimi ukrepi dosegli pozitivne učinke, ki so povečali njuno dobičkonosnost. Ugotovljeni primanjkljaj bosta lahko pokrili z zadržanimi dobički." Tako so v odzivu na objavo rezultatov pregleda stanja bančnega sistema zapisali na ministrstvu za finance.

Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.