Petra StoparPetra Stopar
Kitajski obisk  (foto: MKGP)
Kitajski obisk

Slovensko mleko že 2015 na Kitajskem?

| 24.10.2014, 14:20

Kitajski namestnik ministra za kmetijstvo Nia Duna, ki se mudi na obisku v Sloveniji, je z resornim ministrom Dejanom Židanom v Ljubljani podpisal akcijski načrt o sodelovanju v prihodnjih dveh letih. Z njim želita strani okrepiti sodelovanje na področju trgovine s kmetijskimi izdelki, pa tudi na področju tehnologije in znanosti.

"Namen podpisa sporazuma je, da se poglobi sodelovanje na področju kmetijstva, znanosti, razvoja in nastopa na sejmih," je po podpisu v izjavi za javnost dejal Židan.

Kot je pojasnil, se obe državi, kljub velikim razlikam, soočata s podobnimi izzivi. To sta povečevanje zadostne samooskrbe ter podnebne spremembe, ki po vsem svetu povzročajo hude težave kmetijski proizvodnji. Zato je sodelovanje tudi na področju z znanosti, stroke, državnih administracij ključno, je dodal.

V pogovorih je slovenska stran kitajsko seznanila z oblikovanjem pobude, da Združeni narodi razglasijo svetovni dan čebel. Pobuda bo kmalu predstavljena tudi ostali mednarodni javnosti, gosta pa so v postopku odločanja o tem predlogu zaprosili za razumevanje in podporo.

Srečanje je po Židanovih besedah pomembna priprava na prihodnji teden, ko se bo kitajski kmetijski minister v Romuniji srečal z ministri 16 držav srednje in vzhodne Evrope.

Slovenija na Kitajsko izvaža vino, hmelj in mineralno vodo. "Dodatni interes, ki ga imamo, so mleko in mlečni proizvodi, svinjsko in perutninsko meso ter proizvodi iz njiju," je povedal Židan. Slovenija pa s Kitajske uvaža sušene stročnice, dodatke za hrano za živali ter česen, čebulo in por.

Trgovinska menjava na področju kmetijstva in prehrambnih izdelkov med državama je še vedno nizka in, kljub različnim oviram, pod možnostmi obeh strani. V strukturi celotne dvostranske menjave med Slovenijo in Kitajsko ta del ne dosega niti 5%.

Slovensko meso in mleko na Kitajsko?

V zvezi s tem je slovenska stran opozorila na težavo, s katero se srečujejo nekatera slovenska podjetja, ki bi želela na Kitajsko izvažati živila živalskega izvora, a jim zaradi neodzivnosti institucije, ki je pristojna za izdajo dovoljenj, Splošne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno, to ni omogočeno. Slovenska stran je omenila dokončanje potekajočih postopkov za odobritev izvoza svinjskega in perutninskega mesa ter mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko in predlagala, da se postopki dokončajo najpozneje do konca januarja 2015. S ciljem, da kitajska stran pridobi vse potrebne informacije o tem, kako je pri nas urejeno področje varne hrane, je MKGP v popoldanskem delu programa organiziral tudi obisk nacionalnega veterinarskega inštituta ter proizvodnega obrata za predelavo mleka.

Kitajski gost bo v okviru današnjega obiska v Sloveniji obiskal še Nacionalni veterinarski inštitut, se srečal s predstavniki slovenskih izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter obiskal Celjske mlekarne in podjetje Radgonske Gorice.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.