Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Na kmetiji pri Šašl (foto: Nataša Ličen)
Na kmetiji pri Šašl

Spoštovanje in umetnost dogovarjanja

| 16.10.2014, 10:44

Zveza kmetic Slovenije bo zvečer, na slavnostni prireditvi ob včerajšnjem Svetovnem dnevu kmetic in današnjem Svetovnem dnevu hrane, razglasila letošnjo Kmetico leta. Tudi to je ena od akcij, ki želi opozoriti na pomen dela in poslanstva žena in deklet na naših kmetijah.

V Sloveniji skoraj devet odstotkov vseh slovenskih delovno aktivnih žensk dela v kmetijskih dejavnostih, kažejo podatki Statističnega urada za leto 2013. To je skoraj dvakrat več od evropskega povprečja. Poleg 37.000 žensk, ki so svojo glavno dejavnost opravljale v kmetijskih dejavnostih, jih v kmetijstvu kot drugo, dodatno delo povprečno opravlja še dodatnih 6000, pravi statistika.

Njihov delovni urnik ni lahek, večina med njimi jih namreč, zaradi narave dela na v Sloveniji prevladujočih živinorejskih kmetijah, delo začne zgodaj zjutraj, ga opravlja tudi zvečer ter ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Statistični podatki kažejo, da je slovenska kmečka ženska v povprečju stara 51 let, kar je približno leto manj kot pred desetimi leti. Za kmečka dela pa v povprečju poprijema vedno več mlajših žensk, kar je verjetno povezano tudi z vedno večjo intenzivnostjo pridelave hrane, ki terja tudi vedno bolj izobraženo delovno silo.

Temelj uspešnih družinskih kmetij je spoštovanje in umetnost dogovarjanja

Mlada prevzemnica Zinka Gostečnik, s strme koroške kmetije Pri Šašl, nad Podgorjem pri Slovenj Gradcu pravi, da na njihovi kmetiji živi deset ljudi:"Moj mož Luka, trije najini otroci, moji starši, moj stric in še dve moji sestri. Mogoče se to zdi veliko, a ob poletnih delovnih konicah predvsem pri košnji strmih travnikov, še vedno zmanjkajo trije," pravi Gostečnikova.

Zinka Gostečnik z najmlajšim, mamo in stricem
Zinka Gostečnik z najmlajšim, mamo in stricem © Nataša Ličen

"Naš tipičen dan začnemo zjutraj ob šestih, stric in oče pomolzeta in poskrbita za živino v hlevu, jaz ta čas spravim otroke v vrtec, mama poskrbi za svinjak in delo na vrtu, zajtrk imamo okrog 8.00 potem pa se začne običajno delo na kmetiji... Največji problem na naši kmetiji je takrat, ko je treba v kratkem času opraviti veliko dela. Pravi izziv je košnja, v zadnjih letih nam pri tem zelo nagaja vreme... Letos smo tako med košnjo delali od pol štirih zjutraj do desete zvečer."

Zinka Gostečnik opozarja, da je za uspeh dela na družinskih kmetijah potrebno veliko pozornosti nameniti odnosom in spoštljivosti. Gre za umetnost dogovarjanja, nenehno iskanje skupnih rešitev v dani situaciji, kjer se še posebej dobre izkažejo izkušnje iz preteklih let.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.