Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Rosvita Pesek (foto: ARO; dr. Rosvita Pesek avtorica knjige)
dr. Rosvita Pesek

Odmevala je dr. Rosvita Pesek

Slovenija | 30.09.2014, 08:10

Približno pol ure smo porabili za ugotovitev, da se v našem studiu v terminu oddaje PRO skriva zgodovinarka in novinarka dr. Rosvita Pesek.

Službeno pot diplomirane novinarke je začela konec 80. let 20. stoletja na Televiziji Slovenija. Pripravila in vodila je številne pogovorne oddaje, kot sta Žarišče in Omizje. Opravljala je tudi delo urednice aktualno-dokumentarnega programa. Na osnovi raziskovalnega novinarskega dela je pripravila dokumentarne filme, kot so: Projekt osamosvojitev (1996), Roška, pripoved ulice (1998), Demo(s)kracija (2000), Kočevska Reka (1992), Jože Pučnik – Korak pred drugimi (2004), Lustracija (1998), in drugi. V Muzeju novejše zgodovine je pripravila šest razstav, ki se nanašajo na stranke slovenske pomladi in opozicijsko koalicijo Demos.

Ob svoji knjigi: Osamosvojitvena vlada - Kako so gradili državo, je povedala, da osvetlitev dela prve demokratične vlade temelji na pogovorih z 29 člani vlade. Intervjuji so v drugem delu knjige objavljeni v celoti, prvi del knjige pa predstavlja zgodovinski oris dogajanja "v tistih usodnih dveh letih". Iz knjige lahko bralec dobi vtis o izvršni ekipi, ki je s svojim delom pomembno tlakovala prvi demokratični mandat, predvsem pa je gradila državo in se s tem z veliko zlato začetnico vpisala v slovensko zgodovino. Naša skrita gostja je Slovencem začela podrobneje odkrivat lik dr. Jožeta Pučnika. Po njenih besedah je bil strateg, vizionar, videl je tisto, kar mora biti na koncu predora. Niso ga fascinirala in motila posamezna drevesa ob poti, on je videl kam mora priti in zanimal ga je ta cilj. Knjigo o Pučniku potrebujemo zato, ker prihajajo rodovi, ki o Pučniku ne vedo nič. Knjiga je potrebna zato, da se stvari ne pozabijo! Tako dr. Rosvita Pesek, ki je govorila tudi o svojih konjičkih. Eden takih je tek. Na dolge proge, se razume. Draga Rosvita, še veliko uspešno zadihanih kilometrov in osvežilne limonade na koncu!

Slovenija, Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...