Petra StoparPetra Stopar

Nikoli ne prepozno, da se naučimo česa novega

| 15.09.2014, 21:33 Damijana Medved

September je čas, ko šole odprejo svoja vrata in vabijo k usvajanju novih znanj. Starejši pri tem niso izjema. V prvi septembrski oddaji oddaji Modrost v očeh smo tako predstavili možnosti izobraževanja, ki ga slovenskim starostnikom nudi Univerza za tretje življenjsko obdobje. Njene programe nam je predstavila vodja ljubljanske enote Univerze za tretje življenjsko obdobje Alijana Šantej.

Univerza za tretje življenjsko obdobje letos stopa v 31. leto delovanja. Z lepo tradicijo delovanja in razširjenostjo po vsej Sloveniji tako daje možnost, da tudi starejši usvajajo nova znanja, se poglabljajo v področja, ki so jih že od nekdaj želeli poglobiti.

Seveda je ob tem pomembna tudi socialna funkcija; ob vpisu in oblikovanju novih študijskih skupin se srečujejo ljudje, ki se poznajo iz mladosti in se dolga leta niso videli. Stalen urnik predavanj pa zagotavlja redne socialne stike, kar nas tudi dela žive in aktivne.

Univerza za tretje življenjsko obdobje se tudi mednarodno udejstvuje. »Z menoj po mojem mestu« je bil npr. eden od mednarodnih projektov, v okviru katerega so slušatelji sami pripravili vodenje po svojem mestu in v katerega je bilo vključenih šest držav.

Vsaka enota Univerze za tretje življenjske obdobje pripravlja svoj nabor programov. Naša gostja je predstavila bogat izbor ljubljanjskih programov in povedala, da veliko zanimanje vlada za učenje tujih jezikov, močno je tudi področje umetnosti - v teoriji in praksi (slikarstvo, keramika, kreativno pisanje). Zadnja leta veliko pozornosti usmerjajo v naravoslovne vede: astronomijo, matematiko, biologijo pa tudi naravno vrtnarjenje in hortikulturo.Zanimivo je tudi, da izobraževanje na področju računalniškega izobraževanja ne temelji več na osnovah, pač pa se pojavljajo potrebe po nadgradnji osnovnih znanj, še vedno pa seveda poskrbijo tudi za tiste, ki se želijo o računalništvu učiti od začetka.

Univerza tudi omogoča vstop starejšim v javnost prek različnih javnih dogodkov; npr. razstav, pri katerih sodelujejo tudi z drugimi javnimi institucijami.

Če bi pokukali, kako poteka študij na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, bi videli, da so študijske skupine manjše, kjer tako pride do izraza vsak posameznik. Bolj se nagibajo k diskusijskemu načinu poučevanja. Študentke in študenti Univerze za tretje življenjsko obdobje so večinoma upokojenci, pa tudi starejši brezposelni in tudi starejši delavci, ki se na tak način pripravljajo na upokojitev ter zlagoma oblikujejo novo socialno mrežo. Kot zanimivost je Alijana Šantej povedala, da ima najstarejša slušateljica 97 let, kar je dobra spodbuda vsem, ki morda še oklevate pri vključitvi v študijske skupine.

Treba pa je poudariti, da tu ni izpitov, preverjanja znanja, tu gre za učenje iz veselja. Gre za učenje z radostjo, kot pravi Alijana Šantej; brez preverjanja znanja in testov.

In če boste tudi vi eden izmed tistih, ki boste oktobra sedli v šolske klopi, vam želim veliko veselja ob usvajanju novih znanj in veščin.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.