Petra StoparPetra Stopar

Škofovska sinoda tudi o cerkvenem blagoslovu druge zveze

Cerkev po svetu | 02.10.2014, 07:47 Marta Jerebič

Škofovska sinoda o družini, ki se bo začela v nedeljo, utegne po mnenju njenega tajnika nadškofa Bruna Forteja razmišljati tudi o cerkvenem blagoslovu druge zveze po neuspelem zakonu. Te prakse nekaterih pravoslavnih cerkva sicer ni mogoče prevzeti 'brez omejitve', je v pogovoru za italijanski katoliški dnevnik Avvenire dejal Forte.

V luči zahodnega izročila pa more sinoda vendarle 'preizkusiti možnost neke poti pokore, ki pripomore k temu, da bi rešili te težave', je dejal. Obenem je opozoril na to, da pri dvotedenski sinodi ni na dnevnem redu nauk Cerkve, ampak pastoralna praksa. Predlog, da bi po neuspelem zakonu Cerkev blagoslovila drugo zvezo po zgledu pravoslavcev, je na presenečenje številnih opazovalcev prišel tudi v delovno gradivo sinode. Obenem pa bodo tam k temu dodali tudi pridržke in odklonilna stališča. Podlaga za delovno gradivo so bili odmevi na vatikanski vprašalnik o družini, zakonu in spolnosti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.