Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež bi lahko na Šri Lanki za svetnika razglasil Josepha Vaza

Svet | 23.09.2014, 09:58 Marjana Debevec

Cerkev na Šri Lanki z veseljem pričakuje obisk papeža Frančiška, ki se bo v to azijsko deželo odpravil sredi januarja. Z navdušenjem pa so sprejeli tudi novico, da naj bi bil prav v tistih dneh bl. Joseph Vaz razglašen za svetnika.

Blaženi Vaz se je rodil v Goi v Indiji leta 1651. Kot duhovnik se je prostovoljno javil, da bi v času preganjanja katoličanov s strani nizozemskih kolonizatorjev deloval na Šrilanki. Katoliškim duhovnikom je bilo takrat prepovedano oznanjati; če bi jih ulovili, bi to pomenilo ječo in tudi smrt. Blaženi Joseph Vaz je odšel na Cejlon preoblečen v delavca. Hodil je po podeželskih poteh skozi nasade čaja ter iskal katoličane, tešil njihove verske potrebe, jih poučeval v veri, urejal njihove zakone, jim krščeval otroke in maševal po njihovih domovih in vaseh. Bil je resničen apostol za Cerkev na Šrilanki in obnovil njihovo vero, ki jo je prizadelo preganjanje. Pripomogel je tudi k spreobrnitvi številnih ljudi v krščanstvo. Leta 1693 je blaženi Joseph Vaz naredil čudež dežja v času suše in kralj v Kandyju mu je podelil zaščito in svobodo za oznanjevanje evangelija v svojem kraljestvu. Uporabljal je misijonarsko metodo inkulturacije ter sestavil liturgijo v tamilščini in singalščini. Med epidemijo v Kandyju so kralj in plemiči zbežali, blaženi Joseph Vaz pa je ostal in skoraj dve leti deloval med umirajočimi in zapuščenimi žrtvami epidemije. Umrl je leta 1711 umrl po 23 letih napornega misijonarskega dela na Šrilanki. Zdi se, da igra blaženi Joseph Vaz v tem trenutku zgodovine posebno vlogo. Njegovo življenje in delovanje postaja posebej pomembno prav zdaj, ko doživljamo preganjanje kristjanov po več deželah zlasti v Aziji. Blaženi Joseph Vaz se odlikuje po tem, da je ustanovil misijonarski oratorij, duhovnike, ki bodo na voljo za obmejno misijonsko delo.

Po svoji smrti je za seboj zapustil približno 70 tisoč gorečih katoličanov, 15 cerkva in 400 kapel. Kot poroča spletni portal Vatican Insider, je sovpadanje potovanja in kanonizacije možno. Kongregacija za zadeve svetnikov naj bi že preučevala tudi drugi čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Vaza.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.