Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Verstva iščejo poti dialoga in miru

Slovenija | 14.09.2014, 00:37 Marjana Debevec

Papež Frančišek nas je med včerajšnjim obiskom Redipulije pozval k delu za mir. Po svetu medtem poteka več pobud, s katerimi želijo posamezniki in verske skupnosti prispevati k miru v svetu. Med njimi je že od leta 1986 tudi srečanje verskih voditeljev sveta, ki poteka v duhu Assija. Sv. papež Janez Pavel II. je namreč v Frančiškovem rojstnem kraju 27. oktobra 1986 zbral predstavnike vseh svetovnih verstev k molitvi za mir. Vsako leto se podobna srečanja ponovijo v različnih državah, pripravlja pa jih skupnost sv. Egidija. Tokrat so se zbrali v Belgiji.

Ali je religija dejavnik miru ali nasilja? To vprašanje si pogosto postavljamo, še posebej zdaj, ko ni videti konca nasilja na Bližnjem Vzhodu. Ali je mir naša prihodnost je bila osrednja tema srečanja verskih voditeljev, ki ga je v Belgiji pripravila skupnost Sv. Egidija. „Tokratna konferenca poteka v občutljivem zgodovinskem obdobju. V imenu religije poznamo primere skrajnega nasilja. Vsak dan lahko spremljamo novice iz Bližnjega vzhoda, Iraka, Sirije in Libije", je povedal predsednik skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo.

Tokratno srečanje pa je zaznamovalo tudi 100 obletnico začetka prve svetovne vojne. V preteklosti so večinoma konfliktov podžgali nacionalizmi, danes pa se zdi, da je religija glavni vzrok za vojne. Tudi o tem je beseda tekla na srečanju verskih voditeljev, ki so se jim pridružili tudi laiki in celo nekateri neverni. „Sami muslimani so povedali, da se soočajo s problemom islama. Gre za problem o tem, na kakšen način so mladi vzgojeni. Mlade generacije tako vodijo stran od prave muslimanske vere in jih spodbujajo, da sprejmejo te ideologije, ne zavedajo pa se, da religija in nasilje ne sodita skupaj.“

Po besedah strokovnjakov je eden od razlogov za ta pojav v tem, da so moderne islamske države zgradile monopol nad versko vzgojo, kar vodi v izkoriščanje religije za politične in ekonomske interese. Zato so prepričani, da bi morali k medverskemu dialogu vzgajati predvsem mlade, ki naj bi tako našli načine za medsebojne razumevanje in spoštovanje.

V Planini pri Rakeku pa bo popoldne potekalo srečanje med krščanskimi in islamskimi družinami iz Slovenije in severovzhodne Italije z naslovom: Skupna pot do bratstva. Program bo vseboval medsebojno spoznavanje in dialog.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.