Petra StoparPetra Stopar
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida

V Clevelandu začetek slovenske šole

| 26.09.2014, 10:59 Matjaž Merljak

Živo rdeče, oranžne in rumene barve javorjevih gozdov nas nagajivo opominjajo na lepoto jesenskih dni. Ob istem času nam oznanjajo začetek jesenskih festivalov in dogajanj, ki pozivijo pogosto krajše dni. To je tudi čas, ki mlade slovenske potomce spet kliče v šolske klopi ... in to prav ob času obletnice smrti slovenskega škofa, pisatelja, poeta, pedagoga, in svetnika, blaženega Antona Martina Slomška 24. septembra. Kot eden največjih zagovornikov slovenske kulture, naj bi blagoslovil delo novega šolskega leta.

Novo šolsko leto slovenske šole pri Svetem Vidu se je v nedeljo, 21. septembra 2014, začelo s sveto mašo. Mašo je daroval c. g. Jože Božnar, ki se je ravnokar vrnil s potovanja v Sloveniji. Po sveti maši je upraviteljica ga. Mojca Slak pozdravila družine in pričela z registracijo. Medtem ko so se otroci vpisali, srečali in pozdravili učiteljice in učitelja, so se starši seznanili z delovanjem šole in se podpisali, da bodo s svojo pomočjo pomagali pri raznih projektih šole, kot so prizor Miklavževga prihoda in učencev obisk prebivalcev slovenskega Doma za ostarele.

Učenci slovenske šole, ki so stari od četrtega do štirinajstega leta, so razdeljeni v sedem razredov, z namenom, da v zadnjem letu obiščejo lepo Slovenijo. Upraviteljica ga. Mojca že mnoga leta vodi najstarejše učence na ta pomemben in nepozaben obisk Slovenije. Zaželjeni izlet vedno ostane v lepem spominu učencem in utrdi njihovo identiteto kot Američan z enotno slovensko dediščino. Pričakovanje tega potovanja motivira mlajše študente, da se trudijo, vztrajajo in se pridno učijo, da končno z uspehom dovršijo osem let pouka slovenske šole.

Pouk šole se bo začel 27. septembra 2014, ko bodo otroci navdušeno zapeli pesem “Slomšek je nas patron”, ki jo poznajo in z veseljem prepevajo že od mladih let. Po začetnem srečanju pa se bodo otroci pod vodstvom učiteljice ge. Tončke Sršen seznanili s škofjeloškimi medenimi srčki in sami poskusili ustvariti to ročno delo. Pod vodstvom in s pomočjo zmožne učiteljice ge. Tončke bodo otroci imeli izkušnje in spominček, s katerim se bodo povezali med seboj in obudili zanimanje in radovednost slovenskih značilnosti.

Trideset tedensko šolsko leto bo potekalo pod varstvom in vodstvom učiteljskega zbora, ki bo nudil zanimivo snov in z gradivom, nalogami, delovanji in izkušnjami celovitno izobraževalo ucence o slovenstvu. Predstavitev slovenskih kulturnih običajev, ki so osredotoceni na verski koledar, bo hkrati učencem osvetlila bogato praznovanje vere slovenskih prednikov. Poleg tega snov tudi nudi učencem poznavanje zgodovine izseljenstva starih staršev, ki so zaradi globokih verskih korenin bili neomajano vdani Bogu v hudem dogodku.

Z vsem delovanjem šolskega leta bodo učenci slovenske šole imeli lep ogled slovenstva in upamo trajno občudovanje obsežnosti bogastva te majhne države. Anton Martin Slomšek pa naj vedno vzpodbuja slovenske šole z besedami: Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodne omike.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.