Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

Vinska trgatev na Slovenski Pristavi

| 19.09.2014, 10:28 Matjaž Merljak

Nedelja, ki naj bo Gospodu posvečena, je bila 14. septembra lepo praznovana s hvaležnostjo za sadove njegove zemlje, dobrote, prijateljstva in za vse, ki nas združuje in povezuje. Pod jesenskim nebom, prijaznim soncem in prijetno hladnim vremenom so se ljudje zopet pripeljali na priljubljeno Slovensko Pristavo.

Odbor Pristave je Slovence povabil na vsakoletno Vinsko trgatev, ki se je letos prvič odvijala v obliki vinskega sejma. Številni ljudje so se radi odzvali festivalu degustacije vin, ki se je nahajal v vinorodnem okolju, Ashtabula, Ohio. Od 25 lokalnih vinogradov je šest skupin poznavalcev vin predstavilo svoje pridelke vseh sladkornih stopenj, obiskovalci pa so skozi degustacijo ponudb spoznavali pestrost in bogastvo različnih sort vinske trte.

Demonstracija stiskanja grozdja
Demonstracija stiskanja grozdja © Kati Likozar Cup
Ob glasbi Veselih Godcev so obiskovalci Pristave uživali običajno slovensko domačo hrano, slovensko družbo in ob prijetnih zvokih harmonike tudi zaplesali. Ogledali so si posebno demonstracijo stiskalnice grozdja ter okušali sveži, sladki grozdni sok. Veselo vzdušje je bilo nalezljivo med vsemi obiskovalci, posebno pa se med številnimi prostovoljci, ki so poskrbeli za to, da so se sanje o vinskem sejmu uresničile. Z božjo pomočjo, ki je podarila lepo vreme, pa je udeležba mnogih, popestrila dogodek pozno v noč.

Slovenska Pristava leži v nežno hribovitemu kraju, skrita ob reki in obkrožena z lepoto pobočjih vinogradov, ki obuja spomine na dom prednikov. Okolje, dogajanja in oživljanje vseh čustev so vabili k obujanju spominov in radovednost o Sloveniji in osebni dediščini. Člani Slovenskega rodoslovnega društva, Slovenian Geneology Society international, so tudi pripomogli k prijetnemu vzdušju festivala in vabili obiskovalce Pristave, da se seznanijo z delovanjem društva, ki se trudi z raziskovanjem dediščine po priimkih. Razstavljen zemljevid Slovenije je bil obilno označen s pripetimi značkami, ki so zaznamovale rodne kraje obiskovalcev.

Zemljevid Slovenije z označenimi kraji, od koder prihajajo rojaki
Zemljevid Slovenije z označenimi kraji, od koder prihajajo rojaki © Kati Likozar Cup

Na prvem, od upajmo še mnogih bodočih vinskih sejmov, je sodelovalo mnogo lokalnih obrtnikov, vinsko kapljico in bogat spremljevalni program pa je okusilo mnogo obiskovalcev.

Vinska trta naj nas vedno druži in nas bogati, da še naprej uresniči upanje ustanoviteljev Slovenske Pristave, ki so sigurno bili navdihnjeni ob besedah blaženega Antona Martina Slomška:

En hribček bom kupil, bom trsek sadil,
prijat‘le povabil, še sam ga bom pil.
Sladko vince piti, to me veseli,
dobre volje biti svoje žive dni,
svoje žive dni brez vseh skrbi,
to me srčno veseli
.

Vinska trgatev 2014 na Slovenski Pristavi
Vinska trgatev 2014 na Slovenski Pristavi © Kati Likozar Cup

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.