Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Toni Podržaj in Tomi Lenarčič (foto: Svobodna Slovenija)
Toni Podržaj in Tomi Lenarčič

FOTO 12. kulturni večer Ob taktu barv

Slovenci po svetu | 09.09.2014, 13:34 Matjaž Merljak

V slovenski skupnosti v San Martinu so pripravili kulturni večer Ob taktu barv. Ta je potekal dvanajstič zapored.

Ta kulturni večer je potekal v soboto, 9. avgusta 2014. Točno ob 20. uri se je začelo, kot je že navada z odprtjem razstave v zgornjih prostorih doma. Uvodne besede za to priložnost je pripravila ga. Marta Jenko Škulj in v imenu Sanmartinskega doma pozdravila umetnici iz Mendoze, ki sta zbrane presenetili s svojimi umetniškimi deli.

Sonja Štumberger je predstavila svoja likovna dela: »Sonja je industrijska oblikovalka, diplomirala na Universidad Nacional de Cuyo. Od 1994 dalje se je lotila raznih slikarskih tehnik ter se sedaj intenzivno posveča akvarelom. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih slikarskih razstavah; prejela je več priznanj in prvo nagrado na X Salón Nacional de Acuarelas “Luján de las Viñas Pinta 2010”; izvedla je ilustracije za povesti in knjige. Delovala je tudi kot svetovalka pri snovanju nalepk za vinske steklenice na mednarodni razstavi. Zaposlila se je kot učiteljica likovne vzgoje in izmenoma tudi ustvarjala ter razstavljala svoja dela.« Med njenimi slikami so bile štiri pobarvane z vinom (in to, bodisi z Malbec, Shyrah, Cabernet Suvignon in druge;) res zanimivo!

Odprtje umetniške razstave
Odprtje umetniške razstave © Svobodna Slovenija

Sledila je še predstavitev Helene Hirschegger, ki se je predstavila z lesorezi: »Helena že dolga leta čuti pravo ljubezen do lesa in njegove obdelave. Tej strasti se je predala, ko je obiskala razstavo, na kateri jo je očarala ekspresivnost, ki jo je možno doseči iz preprostega kosa lesa. Svojo energijo je usmerila v ustvarjanje lesorezov leta 2002; obiskovala je tečaje pod vodstvom profesorice Cecilie Bayarri, na Fakulteti za oblikovanje na Universidad Nacional de Cuyo v Mendozi. Čeprav je ob raznih priložnostih sodelovala na skupinskih razstavah, so bili družina in prijatelji prvi, ki so poznali in uživali njeno delo. Obdeluje različne vrste lesa: cedro, hrast, radal, kiri; a najraje uporablja žilav in močno obarvan cedrov les pa tudi trd raulí.«

Predsednik slovenskega doma San Martín se je umetnicama zahvalil s spominsko diplomo in lepim šopkom, občinstvo pa jima je podarilo močno ploskanje, saj sta prav vse presenetili s svojimi umetninami.

Obe umetnici s predsednikom in kulturnim referentom
Obe umetnici s predsednikom in kulturnim referentom © Svobodna Slovenija

Za koncertni del večera je poskrbela mladina sanmartinskega doma s prijatelji. Preselili so se v spodnjo dvorano in ob pogrnjenih mizah so mladi glasbeni umetniki razveselili občinstvo.

Prvi nastop, ki ga je predstavil Viktor Leber, je bila znana vokalna skupina Mučačas (Sonja in Lucijana Dimnik, Zofija in Juli Kastelic, Kamila Santana Smersu, Marta Belec, Zofija Hernández Smersu, Mirjan Šenk, Saši, Leli in Kati Podržaj), ki jo vodi prof. Lučka Marinček Kastelic. Dekleta so zapele: V Žirovnici (A. Mežek), eno argentinsko in eno angleško. Spremljala sta jih Matjaž Rožanec na klavirju in Toni Podržaj na kitari.

Pevska dekliška skupina »Mučačas«
Pevska dekliška skupina »Mučačas« © Svobodna Slovenija

Naslednja točka je bila duet Lorene Simčič in Sonje Dimnik, ki sta med drugim zapeli Izumi se (A. Mežek), spremljava na kitari Damijan Jerman.

Duet Lorene Simčič in Sonje Dimnik
Duet Lorene Simčič in Sonje Dimnik © Svobodna Slovenija

Moški del programa se je začel s priznanim kitaristom. Toni Podržaj je zaigral več pesmi. Za tem se mu je priključil Tomi Lenarčič in zaigrala sta še skupaj. Za njima sta stopila na oder Marko Medvešček in Cristian Janežič ter na harmoniko zaigrala Venček Avsenikovih polk ob spremljavi kitare Tonija Podržaja.

Marko Medvešček in Cristian Janežič ob spremljavi kitare Tonija Podržaja
Marko Medvešček in Cristian Janežič ob spremljavi kitare Tonija Podržaja © Svobodna Slovenija

Za konec je zbrane presenetila skupina Andinske Lame (Luka Škulj, Tomi in Dejko Lenarčič in Toni Podržaj) s pesmi andske glasbe z avtohtonimi inštrumenti.

Presenetljiva skupina Andinske Lame
Presenetljiva skupina Andinske Lame © Svobodna Slovenija

Vsi nastopajoči so stopili na oder za skupno fotografijo in v imenu Sanmartinskega doma prejeli so spominsko diplomo in, kot darilo, močan aplavz vseh navzočih.

Po enkratnem programu je sledilo družabno in prijateljsko srečanje ob topli večerji.

Slovenci po svetu, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.