Petra StoparPetra Stopar

Nesprejemljiv položaj slov. šol v Italiji

| 04.09.2014, 20:31 Matjaž Merljak

Deželno tajništvo stranke Slovenska skupnost SSk izraža resno zaskrbljenost zaradi stanja slovenske šole, na katerega v svoji tiskovni noti opozarja Sindikat slovenske šole.

Poleg pomanjkanja ravnateljskih in tajniških mest za šole na Goriškem, Tržaškem in v Špetru, ki neupravičeno obremenjujejo normalen potek šolske dejavnosti iz vzgojno-izobraževalnega in upravnega vidika, je nerazumno izničenje goriške izpostave deželnega šolskega skrbništva. Ravno tako je nerazumno, zakaj je bilo odslovljeno iz deželnega šolskega urada osebje, ki je bilo tam nastavljeno po nikoli preklicanih zakonih za slovenske šole in katerim je bilo rečeno, da bodo ostali naprej na uradu. Vse to postavlja slovensko šolo v izredno stanje, kar bo nedvomno imelo hude posledice nad pravico do študija, ki je zajamčena po ustavi in je še posebej pomembna, ko gre za šolstvo manjšinske narodne skupnosti.

Slovenska skupnost in njeni izvoljeni predstavniki so na razpolago tako Sindakatu slovenske šole kot šolskim predstavnikom, da se z dogovorjenimi pobudami tako stanje čimprej reši. V prejšnjih dneh so predstavniki SSk že stopili v kontakt s poslanci in senatorji južno-tirolske SVP, da bi preko njih obvestili italijanski parlament in pristojno ministrico .

Položaj slovenskih šol, kakršen izhaja iz tiskovne note Sindikata, pa bi moral biti tudi prioriteta za sklic skupnega predstavništva , kjer bi bilo potrebno čimprej začrtati potrebne skupne ali vsaj vsklajene korake za takojšnjo rešitev kriznega stanja in tudi za ugotovitev razlogov zakaj je do tega sploh prišlo v trenutku, ko imamo v Rimu slovenski manjšini naklonjeno politično vlado.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.