Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

100 let Slovenskega narodnega doma

| 04.09.2014, 08:44 Matjaž Merljak

Pogumno vztrajanje, delo in žrtve predanih ljudi in podpora Slovencev je v ozadju mnogo hvalevrednih uspehov. Pogled na dolgotrajne ustanovitve, navdihuje občudovanje in hvaležnost tistim prednikom, ki so ustanovili nekaj novega, pomembnega in uspešnega. S časom prihajajo velike obletnice uspešnih ustanov, ki so časti vredne.

3. avgusta 2014 je Slovenski narodni dom praznoval 100-letnico svojega obstoja. Največji od sedmih slovenskih domov v Clevelandu stoji v območju fare sv. Vida, na St. Clairjevi cesti. Stoletna zgodovinska doba razteza valove priseljencev severne Amerike.

Dom je bil zgrajen med časom, ko so se tudi v drugih ameriških državah gradili slovenski domovi namenjeni za utrjevanje medsebojne povezanosti in obdrževanje bogate slovenske kulture v “talilnem loncu.”

Po enajstih letih načrtovanja in zbiranja denarja se je 3. avgusta 1914 na sestanku 105 predstavnikov usmerjevalnega odbora odločilo za ime Slovenski narodni dom.

Do leta 1924, ko je bila najsodobnejša in najlepša dvorana zgrajena, so se Slovenci za sestanke in predstave zbirali v italijanskem viktorjanskem dvorcu Diemer.

Od ustanovitve doma do današnjega dne je skoraj 100 slovenskih skupin in organizacij uporabilo oder in sejne sobe za napredovanje njihovih aktivnosti.

Slovenski narodni dom v Clevelandu
Slovenski narodni dom v Clevelandu © slovenianhome.com

100-letnica Slovenskega narodnega doma v Clevelandu
100-letnica Slovenskega narodnega doma v Clevelandu © slovenianhome.com
16. avgusta 2014 so se številni Slovenci iz širše okolice zbrali v lepo okrašeni dvorani in navdušeno potrdili današnjo vrednoto slovenskega doma. Predsednik Slovenskega narodnega doma, Robert Hopkins je pričel večer z uvodnimi besedami, s katerimi se je zahvalil sedanjemu odboru in ljudstvu za trajno prizadevanje in podporo doma. Začetno molitev je vodil c. g. Frank Godec, po kateri je sledil pester program. Mojster ceremonije Tony Petkovšek, znan tudi kot veleposlanik polke, je vodil razpored večera. Po petju ameriške in slovenske himne je konzul Republike Slovenije Jurček Žmauc podelil razglas za priznanje te velike obletnice Slovenskega doma. Sledilo je petje moškega zbora Fantov na Vasi skupaj z mlajšim moškim zborom Mi smo Mi in izvedba plesa Folklorne Skupine Kres, ki so desetletja v isti dvorani mnogokrat izvedli svoje predstavitve. S prizorom so obudili spomine in okrasili vzdušje. Banket in program se je končal s plesno zabavo ob orkestru Jeff Pekon.

Slovesna obletnica Slovenskega narodnega doma je poudarila življenje in dolgoživost slovenstva v ameriški domovini in spodbujala napor in vztrajnost podobno ustanoviteljev, da bodo naslednje generacije se naprej izrekale, Slovenci smo!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.