Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

O Mariji Pomagaj tudi v angleškem jeziku

Slovenija | 27.09.2014, 14:29

V letu, ko slovesno zaznamujemo 200-obletnico Marije Pomagaj z Brezij, so na Družini maja izdali knjigo o tem slovenskem simbolu, zdaj pa je izšla tudi v angleščini.

„Prepričani smo, da bo knjiga v angleščini razširila vest o Brezjah daleč preko naših meja, da bo pomagala utrditi povezanost številnih rojakov v izseljenstvu z Marijo in podobo Marije Pomagaj na Brezjah ter da bo služila kot izjemna ambasadorka slovenskega čutenja in notranjega življenja pred mnogoterimi obiskovalci naše prelepe domovine in pred vsakomur, ki se bo hotel seznaniti z duhovno dediščino našega naroda, ki je globoko vraščena v srednjeevropski krščanski kulturni prostor,“ je ob predstavitvi knjige v angleščini po poročanju spletnega portala katoliškega tednika Družina dejal direktor Družine Tone Rode. Zahvala za knjigo gre po njegovih besedah predvsem Gorenjskemu muzeju v Kranju ter vršiteljici dolžnosti direktorice Gorenjskega muzeja dr. Marjani Žibert, Slovenskemu Marijinemu narodnemu svetišču na Brezjah ter njenemu gvardijanu dr. patru Robertu Bahčiču, direktorici družbe Romar d. o. o. dr. Andreji Eržen Firšt, ter avtorju knjige in kustosu razstave Jožetu Dežmanu, ki je na odprtje razstave in predstavitev knjige v angleščini prišel kar v narodni noši, v kateri je bil tudi na Trgu svetega Petra v Rimu in ob tem doživel veliko navdušenje, saj so ljudje prepoznavali nošo in se hoteli z njim fotografirati. Narodno nošo mu je predlagal pater Robert Bahčič.

Zgodovinar Jože Dežman je našel vzporednice med slovensko nošo in Marijo Pomagaj – „Obe sta produkt rojstva naroda,“ je pojasnil. Preživeli sta čase, ko jima razmere niso bile naklonjene. „Zgodba Marije Pomagaj je taka, da je prav, da jo prevedemo.“ Na razstavi bodo obiskovalci spoznali del te zgodbe, na panojih lahko vidimo frančiškanski prihod v novo cerkev, največje zborovanje v prvi svetovni vojni, papežev obisk in še marsikaj. Brez prevoda pa vse to ne bi imelo pravega odziva, je prepričan Jože Dežman in dodal, da je bil na Brezjah načrtovan spomenik padlim, vendar ga še vedno ni.

Več: Družina

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.