Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Alkohol (foto: http://www.perfecthealth101.net)
Alkohol

Program za samopomoč družinskim članom alkoholikov Al-Anon v Sloveniji že 25 let

Slovenija | 28.09.2014, 15:17

Program za samopomoč Al-Anon, ki združuje svojce in prijatelje alkoholikov, letos praznuje 25 let delovanja v Sloveniji. Kot so predstavniki društva poudarili na nedavni novinarski konferenci, je pomembno že, če en član družine alkoholika poišče neko pomoč, kakršno koli že. Nanje se lahko obrne vsakdo, anonimno in brez kake napotnice.

Skupine za samopomoč Al-Anon so na voljo vsakomur, ki trpi zaradi posledic alkoholizma v preteklosti ali sedaj. Srečanj se lahko udeleži vsakdo, brez predhodne najave, program je združljiv tudi z različnimi strokovnimi programi za pomoč, je poudarila predstavnica društva.

Kot je pojasnila, so srečanja anonimna, saj je alkoholizem v družbi močno stigmatiziran in si nihče ne želi javno izpostavljati kot družinski član alkoholika. V programu se osredotočajo na okrevanje od družinske bolezni alkoholizma.

Ljudje po besedah članice društva v program prihajajo z željo po izboljšanju življenja, da ugotovijo, da alkoholizma niso povzročili oni, da ga ne morejo nadzorovati ali pozdraviti, da so pred to boleznijo nemočni. "K nam prihajajo, da spoznajo, da alkoholika ne morejo rešiti in mu ne morejo pomagati, da so vsa prizadevanja nesmiselna," je na pojasnila predstavnica društva.

V skupinah dajejo poudarek temu, da so pred alkoholom družinski člani nemočni in ne morejo nič narediti v zvezi s tem, čeprav jih teži občutek, da bi morali nekaj narediti. Edini način, da alkoholiku pomagajo, je, da ne pomagajo, še pravi predstavnica društva. V programih Al-Anon dajejo poudarek temu, da človek lahko spremeni le samega sebe.

Kot je pojasnila predstavnica društva, so pred 25 leti so začeli z eno skupino, ki je imela kakih osem ali devet članov, tako svojcev kot alkoholikov. Kasneje so se ločili v dve društvi - društvo Al-Anon in društvo Anonimnih alkoholikov Slovenije. Trenutno v društvu deluje 35 skupinah Al-Anon, ki delujejo v 17 različnih krajih po Sloveniji.

V društvu imajo razvit sistem mentorstva, imajo svojo literaturo, srečanja, zagotavljajo članom 24-urno podporo. "To, da veš, da imaš 24 ur na dan možnost kontaktirati z nekom iz skupine, je zelo tolažeč občutek. Da veš, da ko si res v krizi, ko te življenje stisne v kot, da imaš nekega nevtralnega opazovalca, ki ne deli nasvetov, s katerim se lahko pogovoriš," opisuje predstavnica društva.

Prva leta delovanja društva je v skupine zahajalo veliko zakonskih parov, v zadnjih letih pa je med njihovimi člani vedno več odraslih otrok alkoholikov, med 35. in 45. letom starosti. Gre za take, ki so ugotovili, da so bili popolnoma neopremljeni, brez pravih orodij za življenje s težavami v vseh vrstah odnosov, pravi predstavnica društva.

Predstavnik društva je opisal svojo izkušnjo življenja v družini alkoholika. Kot je opisal, je sam največje posledice čutil na odnosih. Ni se znal povezati z ženskami, bal se jih je. V programu je tako okreval, da je danes poročen. V skupini je dobil znanje, da v odnosu ne zapade v stare vzorce. Danes ima drugačen odnos tudi z očetom alkoholikom. Kot je pojasnil, ga sprejema takega kot je, ne gleda več nanj kot na storilca.

Predstavnica društva je ob tem dejala, da Slovenija nima le najstarejše vinske trte na svetu, ampak tudi najbolj zakoreninjen alkoholizem na svetu.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.