Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
dr. Ivan Štuhec (foto: Izidor Šček)
dr. Ivan Štuhec | (foto: Izidor Šček)

Dr. Štuhec: Slomškov trud ni bil zaman

Slovenija | 19.09.2014, 21:00 Tanja Dominko

Potem ko smo se danes spomnili 15. obletnice beatifikacije škofa Antona Martina Slomška in obudili spomin tudi na nedavno 155. obletnico prenosa škofijskega sedeža iz Šentandraža v Maribor, se nam nehote poraja misel, da je bil ves trud škofa Slomška zaman, saj so razmere v mariborski nadškofiji še vedno neurejene, prav tako je škofovski sedež še kar prazen. Gost v tokratni oddaji Spoznanje več, predsodek manj dr. Ivan Štuhec je bil drugačnega mnenja. „Selitev sedeža vsekakor ni bila zaman. Brez te poteze škofa Slomška je vprašanje, kako bi se sploh slovensko ljudstvo razvijalo do naroda, nacije in do države. To je bil vsekakor pomemben mejnik v zgodovini Cerkve in naroda.“ Čeprav se zdi, da se je vse sesulo in nič ni ostalo, gre po besedah Štuheca le za nek vtis, ki je pač povezan s težavami, v katere je nadškofija zašla. Ne pomeni pa, da se je kaj spremenilo v njenem življenju, v življenju njenih župnij.

V nadaljevanju pogovora je dr. Štuhec vendarle priznal, da izpraznjen sedež vpliva na delo škofijskih ustanov. Sam kot direktor Zavoda Antona Martina Slomška tako zaznava neko praznino, nekakšno blokado pri odločanju o zadevah. Hkrati čuti razočaranje, ker se mariborska zgodba vendarle ne razčiščuje. „Sam sem pričakoval, da bo njuna upokojitev pomenila prost prostor za iskanje novih nadškofov in razčiščevanje tega, kar se je v mariborski škofiji zgodilo. Moram pa reči, da je to pričakovanje povezano z nekim razočaranjem. Nič se ni zgodilo. …“ Meni tudi, da bi slovenska škofovska konferenca morala imenovati skupino strokovnjakov, ki bi preverila, kaj se je dogajalo, in pripravila nek elaborat, s katerim bi lahko škofje postregli svetemu očetu tudi ob morebitnem obisku ad limina. „Če mi ne bomo prišli do elaborata, v katerem bo vse črno na belem in se bo jasno videlo, kdo je vse kdaj odločitve sprejemal, zakaj in na osnovi katerih argumentov, ter tudi, kakšne so bile posledice teh odločitev, bomo imeli godljo in to je za mariborsko nadškofijo slabo." Tudi za bodočega škofa bi bilo po njegovem nujno, da pride na razčiščen teren.

Dr. Štuhec se ob vsej tej zgodbi tudi sprašuje, zakaj nadškofi, preden so jim izrekli sankcije, niso imeli možnosti, da bi svojo plat zgodbe povedali neposredno svetemu očetu. „Pogrešam to, da Sveti sedež v takih primerih prizadetim škofom ne da možnosti, da pridejo s svetim očetom direkten stik, da bi mu povedali, kako oni stvari vidijo. To se mi zdi daleč najbolj boleča stvar. V Cerkvi kar naprej citiramo papeža v stvareh, ko gre za ljubezen do bližnjega, za spoštovanje človekovega dostojanstva, tu pa ravno dejanja ne kažejo v isti smeri. To mene osebno najbolj boli, da jaz osebno ne morem iti k svojemu zadnjemu šefu in mu povedati, kaj mislim, da sem res narobe naredil in česa nisem.

Z dr. Ivanom Štuhecem smo v oddaji govorili tudi o morebitni grožnji izbruha nove svetovne vojne, pa tudi o domačem političnem parketu, zlasti v povezavi z Bratuškovo, novimi ministri, komentiral pa je tudi debate o odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.