Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Dimitrij Rupel (foto: ARO)
Dr. Dimitrij Rupel

Rupel dvomi, da Slovenija ni bila obveščena o seznamu koalicije voljnih

Slovenija | 26.09.2014, 15:55

Doma je v zadnjih dneh veliko prahu dvignil seznam držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi v Iraku in Siriji. Na tem seznamu, ki so ga oblikovale ZDA, se je namreč znašla tudi Slovenija - očitno brez vednosti vlade. Nekdanjemu dolgoletnemu vodji naše diplomacije dr. Dimitriju Ruplu se zdi, da gre za posledico menjave oblasti, čeprav o tem ne želi ugibati.

"Morda so se o tem seznamu ali ukrepih pogovarjali ljudje, ki o tem niso pravočasno poročali svojim naslednikom," je dejal v pogovoru za Radio Ognjišče. Dr. Rupel dvomi, da naša država o tem, da je uvrščena na seznam, ni bila obveščena. "Na takšne sezname ni mogoče biti uvrščen brez dovoljenja, brez pritrditve vpletene države."

Po njegovem je prav, da Slovenija sodeluje v tako imenovani koaliciji voljnih. "Mislim, da se kot država zahodne usmeritve, kot članica Evropske unije in Nata, ne more izogniti sodelovanju v boju proti terorizmu." Slovenija po besedah dr. Rupla, lahko ponudi marsikaj: izvaja varnostne ukrepe na svojih mejah, je pozorna na ekstremistične skupine, pomaga beguncem in sodeluje pri človekoljubnih akcijah. "Mislim, da mora Slovenija sodelovati na nek pozitiven način, čeprav nima veliko manevrskega prostora v smislu obsega pomoči."

Dr. Rupel je prepričan, da je treba težiti k temu, da vojaško posredovanje proti skrajnežem v Iraku in Siriji podpre Varnostni svet Združenih narodov. A obenem opozarja, da to ni tako preprosto. "Spomnite se situacij, ko je razpadala Jugoslavija, ko je zelo pogosto ena od članic Varnostnega sveta Združenih narodov zavrnila določeno rešitev." Mednarodna skupnost kljub želji, da bi bilo drugače, največkrat ni povsem enotna, tako Rupel, zato je treba ukrepati drugače. Če ni skupnega dogovora o nekem vprašanju, se morajo združiti države, ki imajo dobra stališča. "Slovenci sodimo v nek kulturni in politični krog, imamo stališča, ki so podobna ostalim državam Evropske unije, moramo imeti stališča, ki so podobna ostalim državam Evropske unije in tudi Nata."

Slovenija, Svet, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.