Petra StoparPetra Stopar

Wesolowskemu grozi najmanj 6 ali 7 let zapora

Cerkev po svetu | 26.09.2014, 11:09 Marta Jerebič

Poročali smo že, da je Vatikan zaradi pedofilije aretiral nekdanjega nuncija v Dominikanski republiki, Poljaka Jozefa Wesolowskega, ki mu je zaradi zdravstvenega stanja odredil hišni pripor. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi pa je sedaj še pojasnil, da je Wesolowski osumljen zlorabljanja otrok in posedovanja gradiva z otroško pornografijo. Grozi mu 6 ali 7 let zapora, če ne bodo na plan prišli novi očitki na njegov račun, in izročitev drugi državi. Proti njemu postopek teče tudi v Dominikanski republiki.

Kongregacija za nauk vere je 65-letnega Wesolovskega že junija zaradi spolnih zlorab otrok v Dominikanski republiki izključila iz duhovniškega stanu. P. Lombardi je povedal, da se je obtoženec na to odločitev pritožil, zato to še ni dokončno.

Kakorkoli, sedaj se bo moral zaradi spolnih zlorab zagovarjati na prvi stopnji pred vatikanskim sodiščem. Obtožnica se opira na akte kanoničnega postopka Kongregacije za nauk vere in tudi na gradivo, ki ga je Vatikanu posredovala Dominikanska republika, je pojasnil p. Lombardi. Wesolowskemu, prvemu visokemu cerkvenemu predstavniku, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi očitkov o pedofiliji, so dodelili odvetnika po uradni dolžnosti, vendar si lahko vzame tudi odvetnika po svoji izbiri. Za pripor pa so se odločili zaradi nevarnosti pobega in uničevanja dokaznega gradiva.

Medtem vatikanski državni tožilec že lahko začenja poizvedovanja; k temu lahko spadajo tudi zaslišanja Wesolowskega. Kot je poročal italijanski časnik Corriere della Sera pa naj bi Vatikan preiskavo razširili tudi na druge države, v katerih je v preteklosti deloval Poljak. Wesolowski je bil med drugim nuncij v Boliviji in Srednji Aziji. Pred tem je deloval v Afriki, v Kostariki in na Japonskem, v Švici, Indiji ter na Danskem.

P. Lombardi je povedal, da se bo sodni postopek tako začel čez nekaj mesecev, najverjetneje spomladi prihodnje leto. Po navedbah Svetega sedeža sta zaradi zlorab otrok v preiskavi še dva škofa, Čilenec in Perujec. Sodili naj bi jima sicer po cerkvenem pravu, ne bosta pa podvržena kazenskemu pregonu, ker nista državljana Vatikana.

Papež Frančišek je medtem včeraj odredil tudi zamenjavo paragvajskega škofa Rogelia Ricarda Livieresa Plana, ker naj bi prikrival spolne zlorabe otrok, ki so jih v njegovi škofiji Ciudad del Este zagrešili duhovniki. Frančišek tako nadaljuje ničelno toleranco do spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, ki jo je začel že Benedikt XVI., ki je v sedmih letih svojega papeževanja iz duhovniškega stanu zaradi tega izključil več sto duhovnikov in tudi škofe.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.