Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež pred obiskom Albanije obiskal baziliko sv. Marije Snežne

Cerkev po svetu | 19.09.2014, 09:46 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sinoči obiskal baziliko sv. Marije Snežne, kjer je Marijo prosil, naj ga varuje na apostolskem potovanju v Tirani v Albaniji, kamor se odpravlja v nedeljo. Svetega očeta je sprejel nadduhovnik te bazilike, kardinal Santos Abril y Castelló. Frančišek je približno pol ure molil pred podobo Marije, Rešiteljice rimskega ljudstva, molitev pa se je končala s pesmijo Raduj se Kraljica. Sveti oče je pred omenjeno podobo molil pred vsakim svojim potovanjem v tujino in tudi po njem.

V albanski prestolnici medtem potekajo še zadnje priprave na obisk papeža Frančiška. Glavna dogodka bosta maša in medversko srečanje. O pripravah in o tem, kakšno sporočilo Albanci pričakujejo od svetega očeta, smo se pogovarjali s s. Slavko Cekuta, ki deluje na jugu te države. Povedala je, da se pripravljajo z molitvijo po župnijah, v Tirani potekajo koncerti, razstave, pripravljajo nočna romanja …

Albanci si predvsem želijo potrditve v veri in spodbude v pastoralnem in človeškem smislu, ko se odpirajo Evropi, da bi postavili močne temelje. Skoraj vsi časopisi pozitivno pišejo o obisku in poudarjajo medversko sožitje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.