Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Priprave na svetovno srečanje družin v Filadelfiji

Cerkev po svetu | 16.09.2014, 13:05 Marta Jerebič

Cerkev po svetu se z različnimi pobudami pripravlja na izredno sinodo o družini, ki bo od 5. do 19. oktobra potekala v Vatikanu. Italijanska škofovska konferenca večer pred prvim dnem zasedanja pripravlja molitveno srečanje na trgu sv. Petra v Vatikanu, ki se ga bodo udeležili tudi sinodalni očetje, Vatikan pa vse vernike po svetu vabi, da za sinodo o družini molimo tudi v nedeljo, 28. septembra. Medtem se nadaljujejo tudi priprave na svetovno srečanje družin, ki bo septembra prihodnje leto potekalo v Filadelfiji. O tem so danes spregovorili na tiskovni konferenci v Vatikanu.

Na svetovnem srečanju družin, ki bo potekalo od 22. do 27. septembra prihodnje leto v Filadelfiji, pričakujejo od 10 do 15 tisoč udeležencev z vsega sveta, sklepne maše, ki jo bo vodil papež Frančišek, pa bi se lahko po ocenah filadelfijskega nadškofa Charlesa Chaputa, udeležilo več kot milijon ljudi. Potem ko so spomladi objavili geslo srečanja »Ljubezen je naše poslanstvo: v polnosti živa družina« so tokrat predstavili kateheze oziroma dokument, ki bo župnijskim in škofijskim voditeljem in katehetom pomagal v pripravi na srečanje.

Besedilo je pripravila skupina mednarodnih strokovnjakov pod vodstvom dr. Christopherja Robertsa iz Filadelfije.Kateheze so razdeljene na 10 delov, med drugim pa zajemajo nauk o naravi spolnosti, zakramentu svetega zakona, pomembnosti otrok, krčanskem domu kot zatočišču za ranjeno srce, vlogi Cerkve in pričevanju krščanske družine v širšem svetu. To bo osnova za razprave, delavnice in druge dogodke na srečanju v Filadelfiji.

Nadškof Chaput je predstavil tudi uradno podobo, ki bo zaznamovalo svetovno srečanje družin. Gre za sliko Svete družine, na kateri sta naslikana tudi Marijina starša, sv. Ana in Joahim kot opomin, da krščanska družina obsega tako mlade kot stare.

Predsednik papeškega sveta za družino, nadškof Vincenzo Paglia, pa je na tiskovni konferenci predstavil nekatere prireditve, ki bodo potekale v t. i. sinodalnem letu; posebej je izpostavil srečanjem dedkov in babic oziroma starejših s papežem, ki bo potekalo v nedeljo 28. septembra na trgu sv. Petra. Pričakujejo približno 40 tisoč ljudi iz 20-ih držav. Dogodek se bo začel že ob 8.30. Uro zatem bomo lahko prisluhnili dialogu med papežem in izbranimi udeleženci. Papež bo mašo daroval ob 10.30, pri oltarju pa se mu bo pridružilo 100 ostarelih duhovnikov z vsega sveta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.