Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: Bistvo Evangelija je usmiljenje

Papež in Sveti sedež | 10.09.2014, 11:56 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razmišljanje o Cerkvi kot materi in poudaril, kako nas le-ta uči del usmiljenja. Dober vzgojitelj se osredotoča na bistvo, je dejal. Bistvo Evangelija pa je usmiljenje.

Kristjan mora biti usmiljen, saj je to bistvo Evangelija, je poudaril papež. »Mati Cerkev nas uči dajati jesti in piti lačnim in žejnim, obleko golim. In kako to dela? Z zgledom številnih svetnikov in svetnic, ki so to delali na vzoren način, pa tudi z zgledom številnih očetov in mam, ki svoje otroke učijo, da je tisto, kar nam ostaja, za tiste, ki jim primanjkuje nujnih stvari.« Papež je ob tem dodal, da ne gre samo za to, da dajemo drugim tisto, kar nam ostaja, ampak da delimo svoje stvari s tistimi, ki jih potrebujejo.

Mati Cerkev nas nadalje po papeževih besedah uči, da smo blizu bolnim in zapornikom. Usmiljenje spreobrača srce in življenje, je dejal papež in za zgled postavil Mater Terezijo iz Kalkute.

»Ni dovolj, da ljubimo tiste, ki nas ljubijo. Ni dovolj, da delamo dobro tistemu, ki nam dela dobro. Če hočemo spremeniti svet na bolje, moramo delati dobro tistemu, ki nam to ne more povrniti, kot je to storil Oče, ko nam je podaril Jezusa. Koliko smo plačali za naše odrešenje? Nič. Vse je brezplačno. Delati moramo torej dobro, ne da bi kaj pričakovali v zameno. Tako je Oče naredil z nami in tako moramo delati tudi mi,« je še dejal papež pri splošni avdienci in z naslednjimi besedami znova spregovoril o razmerah na Bližnjem vzhodu: »Cerkev je po zgledu svojega Učitelja učiteljica usmiljenja: sovraštvu se zoperstavi z ljubeznijo; premaga nasilje z odpuščanjem, na orožje odgovarja z molitvijo!« Papež je vernikom z Bližnjega vzhoda zaželel, da bi jim Gospod dal poguma v boju proti silam zla in da bi odprl oči tistim, ki so zaslepljeni z zlom, da bi kmalu zagledali luč resnice in se pokesali za storjene grehe.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.