Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež kljub zaskrbljujočim novicam upa na mir v Ukrajini

Cerkev po svetu | 07.09.2014, 16:39 Marta Jerebič

Medtem ko z vzhoda Ukrajine poročajo o kršitvah prekinitve ognja, papež Frančišek upa, da bo v petek sklenjeni dogovor o premirju vseeno vzdržal.

V teh zadnjih dneh so bili doseženi pomembni koraki v iskanju premirja na konfliktnem območju na vzhodu Ukrajine. Kljub današnjim zaskrbljujočim novicam, upam, da bodo ti koraki prinesli olajšanje prebivalcem in prispevali k naporom za trajen mir. Molimo, da bi se v duhu srečanja začeti dialog nadaljeval in prinesel želeni sad,“ je dejal papež.

Frančišek je pozval tudi k miru v južnoafriškem Lesotu. Obsodil je nasilje in Gospoda prosil, da bi se v tej državi znova vzpostavil mir v pravičnosti in bratstvu. Do nemirov je prišlo po poskusu vojaškega udara.

Sveti oče pa je spregovoril tudi o Iraku. Približno 30 prostovoljcev italijanskega Rdečega križa se je danes odpravilo proti Erbilu, kjer se nahaja na deset tisoče iraških beguncev. „Cenim to delo in podeljujem blagoslov vsem, ki konkretno pomagajo našim preganjanim in zatiranim bratom,“ je še dejal papež.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.