Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevke otroške folklorne skupine Šentlora iz Šentjerneja (foto: Vesna Sever Borovnik)
Pevke otroške folklorne skupine Šentlora iz Šentjerneja

Miška kaško kuhala

| 05.08.2014, 09:23

Za prvo avgustovsko oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo iz našega arhiva izbrali posnetke srečanj z otroki, ki se srečujejo z ljudskim glasbenim izročilom.

Za to so zaslužni njihovi prizadevni mentorji, ki znanje in vedenje o otroškem ljudskem izročilu z odgovornostjo, zavzetostjo in strastjo prenašajo na svoje varovance. Poustvarjanje izročila ni preprosto, saj od vodij zahteva poznavanje različnih področij naše duhove dediščine in obilo pedagoških znanj, ki omogočajo uspešno prenašanje vsebin na mlajšo generacijo.

Na osnovni šoli Dobrepolje za folklorno dejavnost že 13 let skrbijo učiteljice Martina Prhaj, Majda Blatnik in Mateja Hočevar. Na Vidmu smo jih obiskali konec januarja leta 2011. 13 otrok, starih 5-6 let iz tamkajšnjega vrtca Ringaraja, iz skupine Ježki, pa se je predstavilo pod mentorstvom vzgojiteljice Darje Erčulj.

Istega leta smo obiskali Zavod Etno eko iz Šentjurja, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine, prenašanje znanj na mlajše in izobraževanje ljubiteljev kulturne dediščine. Pesmi, viže, uspavanke, izštevanke in pripovedi so pod vodstvom ustanoviteljice zavoda Tanje Gobec in mentorice Nine Gajšek predstavili učenci osnovne šole Slivnica pri Celju. V oddaji se je predstavilo nekaj varovancev Zavoda Etno eko iz Šentjurja.

Leta 2012 je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti prvič pripravil prireditev Pa ta viža ni preč, na kateri so se predstavili mladi, ki poustvarjajo pesemsko izročilo. Naslednje leto pa so na prireditev povabili mlajše godčevske zasedbe. Na srečanju je sodelovalo tudi Društvo za kulturno vzgojo Krog iz Maribora. Letos marca pa so se v sklopu prireditve Pa ta viža ni preč predstavili otroci, stari od 6 do 15 let, ki pojejo ljudske pesmi. Tam so nastopili tudi Otroška folklorna skupina Šentlora iz Šentjerneja, Lara in Lia Luša iz otroške folklorne skupine Val Piran, pevke otroške folklorne skupine Podkuca iz Naklega ter Marko in Miha Zagmajster z Bizeljskega.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.