Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vidmar o genocidu, ki se dogaja v Iraku

Slovenija | 31.08.2014, 13:00

V Riminiju v Italiji se je danes sklenilo že 35. srečanje, ki ga vsako leto pripravi gibanje Občestvo in osvoboditev. Tokrat so ga namenili ljudem z obrobja in perečim vprašanjem sodobne družbe. Tako po besedah Bogdana Vidmarja, ki se je v minulem tednu udeležil kar dveh razprav, ni šlo mimo preganjanja kristjanov v Iraku in Siriji.

Peticija proti preganjanju kristjanov v Iraku, se je podpisovala že lansko leto, je povedal Vidmar in dodal, da gre pri teh vprašanjih zgolj za soočenje z realnostjo. Ponovil je tudi, da se srečanja udeležujejo predstavniki drugih veroizpovedi. "Gre za sejem spoznavanja krščanstva na katerega so povabljeni vsi ljudje. Tudi to pomeni iti ven, kot je rekel papež, da mora iti Cerkev ven iz sebe. Se pravi, da stopimo z drugimi v dialog. To kar me na tem meetingu tudi preseneča je, da prihajajo tudi ljudje, ki razmišljajo drugače, prihaja tudi po polemike ampak vedno v spoštovanju, v dialogu. Vsako leto so prisotni tudi muslimani, ki se nikakor ne strinjajo s temi islamisti, z nasiljem, ki se sedaj dogaja v Iraku in še kje in dejansko tudi oni nasprotujejo temu."

Vidmarja skrbi, da se Evropa ne želi jasno soočiti z resnico, ki jo razkriva islamski fundamentalizem: "Tukaj je problem Evrope, ki molči. Mediji več ali manj o tem ne poročajo, novinarji tudi muslimanski, ki o tem poročajo so celo obsojeni. Dejansko smo lahko bolj zaskrbljeni zaradi apatičnosti, ki je prisotna v Evropi. Tam se dogaja genocid! V Iraku, v Mosulu so izgnali zadnje kristjane, ki so tam živeli dva tisoč let in mi molčimo, kot da je to vredu, kot da podpiramo te stvari."

Kot je še dodal duhovnik Bogdan Vidmar želi prav srečanje v Riminiju spodbuditi k razpravi o teh problemih. "Meeting noče spodbujati nasilja ampak, da se ugotovi resnica," je dejal.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.