Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

V Rimu medverska nogometna tekma za mir

Cerkev po svetu | 01.09.2014, 06:43 Marta Jerebič

Nekdanji in sedanji nogometni zvezdniki različnih narodnosti in ver bodo nocoj na rimskem olimpijskem stadionu odigrali medversko nogometno tekmo za mir. Na igrišču bodo med drugim Lionel Messi, Gianluigi Buffon, Zinedine Zidane in Javier Zanetti. Slednji je poudaril, da je namen tekme v svetu širiti papeževo sporočilo miru. Pobuda je nastala prav v njegovem pogovoru s Frančiškom.

Nekdanji argentinski nogometaš Javier Zanetti, sedaj podpredsednik milanskega Interja, je glavni organizator te tekme, pri kateri se dve ekipi ne bosta pomerili ena proti drugi, ampak skupaj za mir: »Ideja je nastala v zasebnem pogovoru s papežem Frančiškom. Govorila sva o več stvareh, a najbolj zaskrbljujoče je vprašanje miru v svetu. Sodelovanje tako velikega števila kolegov in prijateljev na tekmi 1. septembra je zelo pomembno in predstavlja prispevek k miru. Najpomembnejša pa ne bo nogometna tekma, ampak papeževo sporočilo miru.«

Frančišek sicer ne bo prisoten na olimpijskem stadionu, bo pa nogometaše popoldne sprejel v dvorani Pavla VI. in tam podal svoje sporočilo.

Izkupiček od prodanih vstopnic in zbiranja sredstev prek SMS-ov bo v celoti namenjen za dobrodelne namene dveh ustanov. Prva je Scholas Occurrentes, ki ima sedež na Papeški akademiji znanosti v Vatikanu in je vzgojna mreža, ki jo prav prek akademije podpira tudi papež Frančišek. Njen namen je uporabljati tehnologijo, umetnost in šport za spodbujanje družbene integracije in kulture srečanja. Druga pa je Fundacija P.U.P.I., neprofitna organizacija, ki sta jo pred več kot desetimi leti ustanovila Paula in Javier Zanetti. Njen namen je poleg pomoči otrokom v raznih težkih razmerah spodbujati in podpirati programe posvojitve na daljavo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.