Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Sviatoslav: Tragedija v Ukrajini je tragedijah vseh narodov

| 25.08.2014, 12:47 Petra Stopar

Tarča vojaškega konflikta na vzhodu Ukrajine je tudi tamkajšnja Cerkev. Še posebej se z nasiljem proruskih separatistov soočajo predstavniki pravoslavne in grkokatoliške cerkve v Donecku in Lugansku. Primas v Kijevu Sviatoslav Ševčuk ob tem zavrača namige ruske pravoslavne Cerkve, da za netenjem konflikta stoji Grkokatoliška cerkev. Kot poudarja, je prav slednja tarča proruskih teroristov, ki sami sebe označujejo za vojščake Ruskega pravoslavnega patriarhata.

Spomnimo, da je minuli teden ruski pravoslavni patriarh Kiril Združene narode zaprosil za pomoč svoji cerkvi v vzhodni Ukrajini, ob čemer je omenil številne žrtve na strani duhovnikov ruske pravoslavne cerkve. A kot je v odgovor na to zapisal nadškof ukrajinske Grkokatoliške Cerkve v Kijevu Sviatoslav Ševčuk, grožnjo ukrajinskim katoličanom predstavlja prav retorika moskovskega patriarhata, ki v zadnjem času postaja čedalje bolj podobna ruski politični in medijski propagandi.
"V zadnjem pismu, ki ga je moskovski patriarhat poslal primasom Pravoslavne Cerkve po svetu, so katoličani ter verniki kijevskega patriarhata nespoštljivo označeni za 'razkolnike,'" pravi Sviatoslav in dodaja, da so obtoženi nasilja proti verujočim.
Kot meni nadškof v Kijevu, "voditelji ruske Pravoslavne Cerkve širijo lažne govorice o Grkokatoličanih in pripadnikih drugih izpovedi", zato te obtožbe ostro zavrača. V nadaljevanju pisma nadškof Sviatoslav pravi, da je "tragedija, ki jo doživlja Ukrajina, tragedija vseh narodov, vernikov, verskih izpovedi in vseh družbenih skupin". Stavbe, cerkve in samostani vseh verskih in etničnih skupnosti so poškodovani ali porušeni.
"Separatisti so ugrabili tri katoliške duhovnike, oropali prostore grkokatoliške škofovske konference v Donecku ter škofu onemogočili opravljanje njegove službe, rakete so poškodovale tudi katedralo, skupaj s škofom pa so morali Doneck zapustiti skoraj vsi duhovniki. Njim so separatisti sicer dovolili opravljati svete maše, a so jim prepovedali potovati. Teroristi tako vseskozi izsiljujejo duhovnike z grožnjo, da bodo v primeru njihove neposlušnosti trpeli verniki." 16. avgusta so separatisti zajeli in opustošili tudi enega od samostanov v Donecku, je naštel primas.
Ob tem je vse povabil k molitvi za nedolžne žrtve in za mir v Ukrajini, ki potrebuje učinkovito podporo svetovne krščanske skupnosti in vseh ljudi dobre volje. Sicer pa je država včeraj praznovala 23. obletnico neodvisnosti. Ob tej priložnosti je za žrtve spora molil tudi papež Frančišek pri opoldanskem nagovoru in potrdil, da je od enega izmed ukrajinskih škofov prejel pismo, ki opisuje omenjeno trpljenje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.