Petra StoparPetra Stopar

Nadškof v St. Louisu ob rasnih nemirih vabi k molitvi za mir

Svet | 22.08.2014, 10:44 Petra Stopar

V predmestju St. Louisa v ameriški zvezni državi Missouri je po skoraj dveh tednih protestov zaradi smrti temnopoltega mladeniča že druga noč minila mirno. Guverner Jay Nixon je tako iz Fergusona že umaknil narodno gardo. Da bi se napetosti zaradi rasnih razlik umirile in zadeve razrešile, si prizadevajo tudi tamkajšnji verniki ob spodbudi nadškofije St. Louis.

Ponoči je na ulicah Fergusona protestiralo le še nekaj deset ljudi, ki so mirno izražali protest zaradi smrti 18-letnega Michaela Browna. Ta je 9. avgusta umrl pod streli belopoltega policista, okoliščine njegove smrti pa še niso povsem razjasnjene. Preiskava poteka tudi na zvezni ravni. Zaradi smrti temnopoltega najstnika se je lokalna črnska skupnost, predvsem mladina, močno razburila in sprožila nasilne demonstracije.

V prizadevanje za pomiritev strasti in iskanje mirne rešitve se je vključila krajevna Cerkev. Nadškof v St. Louisu Robert Carlson je v pogovoru za Radio Vatikan vse katoličane povabil k molitvi za mir v Fergusonu, poleg tega je naštel še druge oblike odziva na dogajanje ter socialni položaj prebivalcev: „Vsem, ki jih prizadene nasilje, nudimo svetovanja, bili smo tudi na kraju Brownove smrti in zanj molili, prav tako duhovniki nudijo podporo tudi policiji, saj je zadeva za njih prav tako pretresljiva. Katoliške dobrodelne ustanove delijo hrano, saj so trgovine še vedno zaprte. Sicer pa naša katoliška šola revnim omogoča tudi številne štipendije, ki so priložnost za izhod iz revščine.“

Kot je nadaljeval nadškof, so bili poleg varnostnih sil na protestih prisotni tudi številni pastorji in duhovniki različnih verskih skupnosti, ki so se po svojih močeh trudili pomiriti udeležence. K molitvi rožnega venca pa je posebej povabil tamkajšnje katoliške šole. „To je zelo varen, predvsem pa učinkovit način prispevanja za mir. Pa tudi mladi ob tem ohranjajo zavest o problematiki rasizma in morda iščejo načine, kako bi se sami s tem tudi sami spoprijeli v svoji okolici,“ je prepričan nadškof Carlson.

Da morajo posvetne oblasti v ZDA skrbno preučiti družbeno-gospodarsko ozadje razlogov, ki so protestnike pripeljali na ulice, pa so pozvali v najvišji ustanovi Evropske unije, Svetu Evrope.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.