Petra StoparPetra Stopar

Palestinci in Izraelci prekinili mirovna pogajanja

Svet | 20.08.2014, 12:35 Marjana Debevec

Po predčasnem izteku zadnje prekinitve ognja med Palestinci in Izraelci sta ponoči obe strani nadaljevali z obstreljevanjem. Kršitev prekinitve ognja še pred njenim iztekom je ustavila tudi mirovna pogajanja med stranema v Kairu, kjer sta si prizadevali doseči dogovor o trajnejšemu premirju. Izraelska delegacija se je že odpravila domov, palestinski pogajalci odhajajo danes. Kljub temu pa je papež Frančišek na letalu v pogovoru z novinarji dejal, da molitev za mir s palestinskim in izraelskim predsednikom ni bila zaman.

Potem ko je Hamas še pred iztekom prekinitve ognja v torek ob 23. uri po srednjeevropskem času na območje Izraela izstrelil prve rakete in je Izrael na napad odgovoril, se je obstreljevanje nadaljevalo tudi ponoči.

V več deset izraelskih zračnih napadih na območje Gaze je umrlo najmanj deset Palestincev. Med njimi sta tudi soproga in hčerka vojaškega vodje Hamasa Mohameda Dejfa.

Kršitev prekinitve ognja še pred njenim iztekom je ustavila tudi mirovna pogajanja med stranema v Kairu, kjer sta si prizadevali doseči dogovor o trajnejšemu premirju. Izraelska delegacija se je že odpravila domov, palestinski pogajalci odhajajo danes, pričakujejo pa odgovor Izraelcev na svoj predlog o prekinitvi spopadov. Nad omenjeno odločitvijo je razočaran Egipt, ki je Izraelce in Palestince pozval, naj se vrnejo za pogajalsko mizo, ter izrazil globoko obžalovanje zaradi kršenja prekinitve ognja na območju Gaze. Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izrazil razočaranje zaradi kršitve premirja.

Ob nasilju, ki mu ni videti konca po politični strani, se postavlja vprašanje, ali bila papeževa molitev maja za mir letos ni obrodila nikakršnih sadov. Na letalu je novinarjem sveti oče v ponedeljek med drugo na to vprašanje odgovoril takole: „Molitev za mir prav gotovo ni bila zaman. Najprej naj povem, da pobudo zanjo nisem dal jaz, ampak oba predsednika. To sta človeka miru, človeka, ki verjameta v Boga. Doživela sta mnoge strašne stvari, ki so ju prepričale, da je edina pot za rešitev tega vprašanja pot pogajanj, dialoga in miru.“ Papež je namreč prepričan, da so vrata molitve odprta in da je mir predvsem Božji dar.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.