Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Odprtje novih prostorov Osnovne šole Alojzija Šuštarja in Vrtca Dobrega pastirja

Slovenija | 01.09.2014, 00:30

Številne vzgojno-izobraževalne ustanove v novo šolsko leto vstopajo v novi podobi. Med njimi sta tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja in Vrtec Dobrega pastirja. Prva kot edina zasebna katoliška osnovna šola v Sloveniji pouk znotraj Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano izvaja že od šolskega leta 2008/2009, drugi z delom šele začenja. Novi prostori obeh enot zavoda bodo slovesno odprti na prvi šolski dan, ob tej priložnosti jih bo blagoslovil škof Andrej Glavan.

Nova stavba tvori skladno celoto z obstoječim objektom zavoda. Vredna je približno 10 milijonov evrov ter obsega devet tisoč kvadratnih metrov pokrite in kar 31 tisoč kvadratnih metrov uporabne površine. "Zgradba je narejena po zelo visokih kriterijih za današnji čas, tudi kar se tiče energetske varčnosti in ekologije," je na nedavni predstavitvi novinarjem povedal ekonom zavoda Anton Homar.

Osnovna šola ima 18 oddelkov in športno dvorano z dvema vadbenima enotama. "Imamo matične učilnice za vsak razred, naš nadstandard so likovna, umetniška, plesna in glasbena soba, saj veliko poudarka dajemo tem dejavnostim. Nista pomembni le matematika in fizika," je pojasnila ravnateljica osnovne šole Marina Rugelj, ki je z novo pridobitvijo zelo zadovoljna. "Gre za občutek veselja, najprej, da se tukaj, na tem mestu, v Zavodu svetega Stanislava odpira nekaj novega," navdušenja prav tako ni skrivala Špela Avšič, ki je ravnateljica vrtca. Ta ima pet igralnic, dve sta namenjeni za mlajše starostno obdobje. Zmogljivosti stavbe sicer zadoščajo za približno 450 šolarjev in 80 vrtčevskih otrok, za katere bo skrbelo približno 60 zaposlenih.

"Bog je velik in presega naše načrte," je ob srečanju z novinarji povedal direktor zavoda Roman Globokar. Ob tem je opozoril, da je zavod v svoji preteklosti doživel po eni strani veliko veselja in mladostne ustvarjalnosti, a po drugi strani tudi veliko trpljenja. "To trpljenje zdaj rojeva bogate sadove za mlajše generacije in preteklim generacijam smo lahko hvaležni, da živimo v miru in na drugačen način." Hiša, ki je eden pomembnih dejavnikov slovenskega šolskega prostora, ima po njegovem veliko nalogo, to je vzgojtii mlade v odprte, razumevajoče, široke ljudi in hkrati tudi v zavedne kristjane in državljane.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.