Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dr. Maver: V DeSUS in SD bi se morali zadovoljiti z manj ministri

Slovenija | 30.08.2014, 17:24

Mandatar Miro Cerar ocenjuje, da bi predlog liste kandidatov za ministre v državni zbor lahko vložil do izteka roka, to je do 9. septembra. Predsednik države Borut Pahor bo 12. slovensko vlado v predsedniški palači predvidoma sprejel 19. septembra, potem ko bo že opravila svojo prvo delovno sejo. Kot je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče opozoril publicist dr. Aleš Maver, je sestavljanje koalicije po eni strani predolgo, če upoštevamo izhodišče tokratnih volitev, po drugi strani to ni nič nenavadnega, saj smo skoraj vse zadnje vlade dobili po približno dveh mesecih.

"Mogoče bi lahko pričakovali hitrejšo sestavo koalicije, glede na to, da je Miro Cerar s svojo stranko dobil visoko relativno večino, in glede na to, da je levosredinski blok na teh volitvah dobil praktično dvotretjinsko večino. Po drugi strani je izkušnja, ne samo slovenskega, ampak tudi ostalih parlamentarnih sistemov, ki temeljijo na proporcionalnem razdeljevanju mandatov, da se lahko pogajanja, tudi v primerih, ko je koalicija že hitro jasna, zelo zavlečejo," je pojasnil dr. Maver. Ob tem je kot primera omenil Avstrijo in Belgijo.

Predsednik SMC je na pogovore o sodelovanju med drugim povabil N.Si. Stranka se je odzvala, a ocenila, da je razhajanj veliko, zato se za vstop v koalicijo ni odločila. Dr. Maver meni, da so v N.Si potegnili logično in razumno potezo. "S svojimi petimi poslanci bi se v večinsko levosredinski koaliciji z 52 poslanci izgubila. Žal je izkušnja slovenske parlamentarne demokracije, odkar jo imamo, takšna, da je vedno, z izjemo vlade Boruta Pahorja, izrazito prevladovala najmočnejša stranka v koaliciji in da so manjše stranke, tudi če so bile bistveno močnejše, kot je zdaj N.Si, težko uveljavljale svoje programske usmeritve, vedno pa so potem obveljale kot grešni kozel."

V oči bode dejstvo, da kljub predstavitvi izhodišč dela prihodnje vlade v državnem zboru, še vedno ne poznamo nobenih konkretnih ukrepov. "To je nenavadno. A nenavadno je bilo že to, da o programu SMC ne volivci ne javnost pred volitvami niso vedeli nič, pa je stranka vseeno zmagala. Zdaj se zgodba nadaljuje." Dr. Maver meni, da je eden od razlogov ta, da bo prihodnja vlada mogla vleči nepriljubljene ukrepe. "S tem človek raje počaka in jih gotovo ne obeša na velik zvon," je dodal. Še en razlog bi lahko bila taktika pred bližnjimi lokalnimi volitvami. "Glede na to, da so volitve tik pred vrati, 5. oktobra, je to kar smiselno. Če se potrjevanje vlade še nekoliko zavleče, morda s temi kartami ne bo treba priti tako hitro na dan."

Dr. Mavra je nekoliko presenetilo kadrovsko kupčkanje, saj ima SMC po številu poslancev tolikšno premoč. "Osebno mislim, da bi se morali v DeSUS in SD zadovoljiti z manj ministri. A ni tako, kar morda že nakazuje, da je kadrovska stavba SMC precej šibka, zato je prihodnji premier odvisen od kadrovsko močnejših strank, predvsem SD." S tem dejstvom lahko po besedah dr. Mavra med drugim povezujemo večanje števila resorjev. "Za razliko od druge vlade Janeza Janše, ki je tudi kot simbolni ukrep zmanjšala število ministrstev v okviru varčevalnih ukrepov, se tej koaliciji to očitno ne zdi potrebno in ravna tako, da bi čimbolj zadovoljila apetite koalicijskih partnerjev." Že zdavnaj pa je, tako dr. Maver, nekatere značilnosti burke dobila zgodba o imenovanju kandidata za novega evropskega komisarja iz Slovenije. "Očitno večinske javnosti to ne gane preveč. Lahko ugibamo, kaj bi bilo, če bi tak predlog v Bruselj poslala Janševa vlada. A o tem ne bi špekuliral."

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.