Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Koča na Smučišču 2864 Bohinj (foto: 2864 Bohinj, d.o.o.)
Koča na Smučišču 2864 Bohinj

Megasmučišče v Sloveniji postaja realnost?

| 30.08.2014, 06:30

Že decembra naj bi zaživelo integralno Smučišče 2864 Bohinj z najnovejšo tehnologijo žičniških naprav in naprav za zasneževanje. Istoimenska družba 2864 Bohinj je pred dnevi po številnih zapletih in več letih pridobivanja vseh potrebnih soglasij vendarle prejela gradbeno dovoljenje za kompleks nad Bohinjsko Bistrico.

Zamisel o prvem tovrstnem kompleksu pri nas se je pred tremi leti porodila Boštjanu Čoklu, ki je tudi vodja projekta in direktor investitorja 2864 Bohinj d.o.o. iz Bohinjske Bistrice. V sodelovanju z italijanskim podjetjem Leitner Spa, ki je soinvestitor in partner, bo smučišče, ki se bo razprostiralo na preko 1,5 mio m2 površin med Bohinjsko Bistrico in Soriško planino, prvo slovensko integralno smučišče z najnovejšo, najbolj dovršeno tehnologijo žičniških naprav in naprav za dodatno zasneževanje.

Po zapletih, povezanih z redkimi posamezniki, ki so skušali blokirati izgradnjo smučišča, je ministrstvo za Infrastrukturo in prostor pred dnevi investitorju izdalo gradbeno dovoljenje. Čokl poudarja, da so projekt pripravljali v skladu z zakonom o spodbujanju tujih neposrednih naložb. Za pojasnila smo povprašali Anžeta Čokla iz družbe 2864 Bohinj, d.o.o. »Treba je upoštevati dejstvo, da gre za projekt na zelo veliki površini, kjer je več kot 200 lastnikov. Problem so bili redki koristoljubni posamezniki, ki so želeli priti do posebnih pogojev. Težava je bila tudi malce neurejena zakonodaja. Ker pa smo dobili koncesijo, ki projekt postavlja kot projekt nacionalnega interesa, nam je to omogočilo, da je gradbeno dovoljenje zdaj v žepu.«

Razgled s smučiča na Triglav
Razgled s smučiča na Triglav © Družba 2864 Bohinj d.o.o.

Celotna naložba znaša približno 50 milijonov evrov, razdeljena pa je na dve fazi. V prvi fazi so sredstva razdeljena na lastni vložek, torej investitorja, podjetje Leitner iz Italije, ki je drugi največji svetovni proizvajalec žičniških sistemov. Tu so še nepovratna sredstva s strani države z naslova spodbujanja tujih investicij in komercialnih kreditov bank. Zdaj pričakujejo pozitiven sklep komisije gospodarskega ministrstva, ki jim bo omogočil dodelitev finančnih spodbud v skupnem znesku okoli 30 milijonov evrov, kar je polovica načrtovane vrednosti naložbe. »Z zaprto finančno konstrukcijo prve faze v vrednosti 30 milijonov evrov bi bilo možno že letos zagnati smučišče, če bo vlada dovolj hitro, denimo že v začetku septembra, odobrila nepovratna sredstva v vrednosti polovice tega zneska,« pravi Čokl.

Središče bo obratovalo vse leto

Smučišče bo obsegalo vse od prenovljenega žičniškega perona za prihod na smučanje z vlakom, kar je bila v Bohinjski Bistrici praksa že pred desetletji, do ogrevanih garderobnih omaric, garažne parkirne hiše, restavracij, razglednih ploščadi, gozdnih atrakcij, snežnega parka ter številnih dodatnih vsebin, med katerimi so: ski-cross poligon za otroke in odrasle, sankaške proge, otroški vrtec itd. »Celoten kompleks bo zaposloval približno 70 ljudi. Žičniške naprave bodo delovale preko celega leta. Najmočnejši v letnem delu bo kolesarski park. Doprinos tega projekta so tudi dodatne namestitve v kraju, pomemben pa je še faktor multiplikacije. Vsak gost poleg smučarske karte nekje prespi, mora jesti, piti, morda najeti opremo, avto, plačati bencin, cestnine, plačati davek, itd. Smučišče je tako dejansko zelo pomemben projekt za celotno regijo,« je za Ognjišče pojasnil Anže Čokl. po Ker bodo krožno-kabinske 10-sedežne žičnice obratovale preko celega leta, bo temelj poletne ponudbe predstavljal kolesarski park, zasnovan v sodelovanju s svetovno priznanim podjetjem Whistler Gravity Logic iz Kanade. Poletno ponudbo bodo dopolnjevali tudi tematski park, urejene sprehajalne poti na grebenu z edinstvenimi pogledi od Jadranskega morja do Triglava ter restavrirana vojaška karavla, povezovalni bunkerji in druge zanimive vojaške ostaline.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.