Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Hlodi iglavcev (foto: ARO)
Hlodi iglavcev

Ljubljano napadli lubadarji

| 28.08.2014, 14:13

Kot posledica žledoloma se v slovenskih gozdovih v zadnjih tednih množijo žarišča namnožitve smrekovega lubadarja. Škodljivec je precej dreves poškodoval tudi v krajinskem parku Tivoli, na Rožniku in Šišenskem hribu, kjer te dni gozdarji izvajajo sanacijo, katere cilj je zajeziti napad lubadarja in njegovo širitev na zdravo drevje.

V Mostecu in v njegovi okolici so gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, v zadnjem tednu za posek označili 158 smrek oziroma 360 m3 lesa, poškodovanega zaradi prenamnožitve smrekovih lubadarjev. Sečnja bo potekala še jutri, spravilo posekanega lesa pa bo zaključeno predvidoma v dveh tednih.

Letošnja prenamnožitev lubadarja je posledica žledoloma in je bila pričakovana, saj smrekov lubadar napada oslabelo in poškodovano drevje. Gozdarji so spomladi napovedovali velike težave zaradi tega škodljivca, ki pa jih je mokro in hladnejše vreme, ki škodljivcu ne ustreza omililo.

Na Zavodu za gozdove Slovenije vse obiskovalce gozda naprošajo, naj se v času sanacijske sečnje izogibajo delovnemu območju, saj so poti, na katerih poteka spravilo, v tem času praktično neprehodne. Prosijo jih tudi da upoštevajo varnostna opozorila in navodila izvajalcev del in dodajajo, da se bo po zaključeni sečnji gozd delno prepustilo naravni pomladitvi, delno pa se bo obnovi pomagalo s sadnjo rastišču primernih drevesnih vrst.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.