Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Dr. Matevž Tomšič: Vlada mora biti sposobna prispevati k razvojnemu preboju

Slovenija | 27.08.2014, 17:47

Koalicijska pogajanja trajajo že kar nekaj časa. Stranke SMC, SD in DeSUS datuma parafiranja sporazuma o sodelovanju še niso določile, a pričakovati je, da bodo to storile že ta ali najpozneje prihodnji teden. Vsebina dokumenta naj bi bila praktično usklajena, a doreči je treba še kadrovski razrez. Ali oblikovanje vlade traja teden več ali teden manj, po besedah političnega analitika dr. Matevža Tomšiča ni ključno. Pomembno je, tako je poudaril v pogovoru za naš radio, kaj bo vlada počela.

"Pomembno je, da se je vlada sposobna soočiti z razmerami, ki so vse prej kot dobre in ugodne, tako v ekonomskem kot siceršnjem smislu. Prav tako je pomembno, da je vlada sposobna prispevati k razvojnemu preboju," je bil jasen dr. Tomšič. Dvomi, da bo to uspelo vladi, ki nastaja. Pri tem je bil precej kritičen do izhodišč za delo prihodnje ministrske ekipe, ki jih je pred imenovanjem za mandatarja v državnem zboru predstavil Miro Cerar. Po mnenju dr. Tomšiča so zelo ohlapna, a ga to ni presenetilo. "Tudi sama stranka, ki jo je ustanovil Miro Cerar, ni imela ničesar, kar bi bilo vsaj približno podobno programu. Šlo je le za skupek nekih idej in ne za jasno vizijo tega, v kakšno smer naj bi se Slovenija razvijala v bližnji in daljni prihodnosti." Kot je dodal dr. Tomšič, je neoprijemljiv vladni program logična posledica. "Seveda ni moglo biti nekih številk, projekcij in napovedi, če je tudi vsa kampanja, ki jo je vodil Miro Cerar, temeljila zgolj na določenih parolah, povezanih z moralo, etiko in pravno državo."

V preteklih dneh je v javnosti završalo, ker je iz nastajajoče koalicijske pogodbe izpadla zaveza o preiskavi bančne luknje. Šlo naj bi za tehnično napako. Dr. Tomšiču se zdi malo verjetno, da tega ne bi opazil nihče od pogajalcev, a mogoče je vse. Po njegovem je problematično predvsem to, da vladni program, ki je znan, zgolj ohranja status quo. "Ni opaziti nobenih, niti relativno skromnih reformnih prizadevanj. Še naprej se govori o nadzorovani privatizaciji, kar pomeni njeno blokado. Govori se o državi, ki naj bi ohranjala to in ono, a gre še vedno za ohranjanje monopolov na različnih področjih. Vse to je okrašeno z lepimi besedi o spoštovanju etičnih in moralnih standardov, o novi politični kulturi, kar pa so bolj ali manj floskule."

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.