Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Drnovšek je vlado sestavil štirikrat, Janez Janša pa dvakrat. (foto: splet)
Janez Drnovšek je vlado sestavil štirikrat, Janez Janša pa dvakrat.

Zgodovina mandatarjev: Drnovšek rekorder, Peterle najmlajši

Slovenija | 26.08.2014, 11:48

Miro Cerar je z včerajšnjo potrditvijo v državnem zboru postal deveti mandatar v slovenski zgodovini. Če bo državni zbor v prihodnjih tednih potrdil vlado, ki jo bo Cerar sestavil, bo prvak SMC posle prevzel od Alenke Bratušek ter vodil 12. slovensko vlado. Janez Drnovšek in Janez Janša sta bila edina politika, ki sta mandat dobila več kot enkrat. Med sestavljavci vlade je bil najmlajši prav prvi, Lojze Peterle.

Rekorder med mandatarji je Janez Drnovšek, ki je vlado sestavil štirikrat, Janez Janša pa dvakrat. Vsi drugi mandatarji – Lojze Peterle, Andrej Bajuk, Anton Rop, Borut Pahor, Alenka Bratušek – so imeli samo eno možnost. In prav nobeden je ni izkoristil dovolj dobro, da bi mu volivci zaupali še naprej.

Prvi mandatar, 41-letni Lojze Peterle, ni sestavil vlade, ampak – ker takrat še ni veljala nova ustava in je bila Slovenija samo ena od jugoslovanskih republik – izvršni svet republiške skupščine. Njegova številna posadka je dosegla veliko – osamosvojitev države, uvedbo lastnega denarja tolarja, spremembo političnega in s tem gospodarskega sistema ter mednarodno priznanje. Ko so se velike osamosvojitvene zgodbe končale, je pošlo tudi vezivo Demosa; razpadel je in Peterleta je na čelu vlade maja 1992 zamenjal Janez Drnovšek. Sestavljale pa so jo stranke LDS, SDS, ZLSD, Zeleni Slovenije, Demokratska stranka Slovenije in Socialistična stranka Slovenije.

Decembra istega leta je na državnozborskih volitvah zmagala LDS. Predsednik tretje vlade je januarja 1993 spet postal Drnovšek, ki je vlado sestavil skupaj s SKD, ZLSD in SDSS. Tudi po parlamentarnih volitvah novembra 1996 je vlado sestavil Drnovšek, potem ko je njegova LDS na volitvah vnovič zmagala. Aprila leta 2000, potem ko jo je zapustila koalicijska SLS, je parlament Drnovškovi vladi izglasoval nezaupnico.

Junija je DZ v tretjem poskusu imenoval novo desnosredinsko vlado premiera Andreja Bajuka, ki sta jo sta sestavljali SDS in SLS+SKD, obstala pa je do parlamentarnih volitev sredi oktobra.

Na teh volitvah je slavila LDS, tako da je šesto vlado znova sestavil Drnovšek, koalicijo pa so sestavljale stranke LDS, ZLSD, SLS in DeSUS. Ker je bil Drnovšek decembra 2002 izvoljen za predsednika republike, se je umaknil s položaja premiera. Za novega premiera je bil imenovan Anton Rop. Aprila 2004 je Rop prekinil koalicijsko pogodbo s SLS, saj je ta podprla interpelacijo proti notranjemu ministru Bohincu. Na parlamentarnih volitvah oktobra 2004 je slavila SDS, tako da je osmo slovensko vlado sestavil Janez Janša, koalicijo pa so sestavljale SDS, NSi, SLS in DeSUS. Vlada je na položaju ostala ves mandat.

Borut Pahor je leta 2008 deveto slovensko vlado po zmagi SD na volitvah sestavil z ministri SD, LDS, Zares in DeSUS, a sta slednji dve stranki iz koalicije predčasno izstopili, septembra 2011 pa je bila izglasovana nezaupnica vladi. Ta je pripeljala do predčasnih volitev, na katerih je decembra 2011 slavila PS, ki jo je ljubljanski župan Zoran Janković ustanovil malo pred volitvami.

A Janković koalicije ni uspel sestaviti, je pa to uspelo predsedniku na volitvah drugouvrščene SDS Janezu Janši. Vlada se je obdržala komaj leto dni, zmajalo jo je poročilo protikorupcijske komisije o premoženju predsednikov parlamentarnih strank.

Možnost je dobila PS. Prva predsednica vlade v zgodovini države je postala Alenka Bratušek. Aprila letos je na kongresu PS izgubila boj z Jankovićem za predsedovanje stranke, pa je Bratuškova odstopila tudi z mesta premierke in ustanovila svojo stranko ZaAB. Tako se zdaj njena vlada, enajsta po vrsti, umika novonastajajoči.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...