Petra StoparPetra Stopar

Delavci Nafte Petrochem nadaljujejo stavko

Politika | 19.08.2014, 13:12 Petra Stopar

110 zaposlenih Nafte Petrochem stavka že od začetka julija. Stavkajoče delavce tega lendavskega podjetja so včeraj na protestu tudi podprli številni domačini na pobudo posebej za to ustanovljene civilne iniciative. „Mi bomo vztrajali, dokler bo treba, tu ni odstopanja, tudi če bo trajalo še dva tedna,“ je v pogovoru za naš radio povedal predstavnik delavcev Ladislav Šabjan. Vodstvo podjetja zaposlenim dolguje junijsko in julijsko plačo, prispevke ter regres, predvsem pa delavci zahtevajo zagon proizvodnje.

Družba Nafta Petrochem, ki je posredno v državni lasti, nima denarja ne za surovine ne za plače, ob tem pa iniciativa za podporo delavcem opozarja, da Slovenski državni holding še vedno ni pripravil poročila o vzrokih za nastali položaj ter ukrepov za ureditev razmer, kar da kaže na njihov mačehovski odnos do podjetja in delavcev.

Predsednik stavkovnega odbora Ladislav Šabjan se je sicer včeraj sestal z lendavskim županom Antonom Balažkom, predsednikom uprave SDH Matejem Pircem in direktorjem Nafte Dušanom Stoparjem, a pri usklajevanju socialnega sporazuma niso dosegli napredka. To je za naš radio potrdil tudi Šabjan, ki je dodal, da poleg plač delavci zahtevajo tudi zagon proizvodnje, „ker od tega je odvisno naše delovno mesto“. Kot pravi, je položaj zelo težek za njih in vse udeležence. „Grozno je to, ko ne veš, kaj boš jutri.“

Poudarja, da je to posledica dolgoročnega izčrpavanja podjetij, ne samo v Prekmurju, ampak v vsej Sloveniji, ter da bi morale pristojne ustanove to preprečiti. „Aprila smo še imeli proizvodnjo, ne pa plač in prispevkov, zdaj nimamo ničesar,“ je kritičen Šabjan, ki ga posebej skrbi položaj prekmurske mladine. Ob tem kljub vsemu ohranja pozitivno naravnanost: „Mi bomo vztrajali, dokler bo potrebno, tudi če bo to trajalo še dva tedna. Če bomo res videli, da ni izhoda, potem bomo obrnili ploščo, ampak trenutno imamo še vedno dve poti, in moramo iti po boljši.“ Kot je znano, so delavci pred časom grozili s stečajem, vendar so zdaj odločeni, da ga ne bodo predlagali.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.