Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Jezusova beseda naj bo prisotna v našem vsakdanjem življenju

Svet | 31.08.2014, 16:27

Na zadnjo nedeljo v avgustu se je opoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu znova zbralo veliko ljudi. Med njimi so bili katoličani, poslanci, izvoljeni v parlamente različnih držav, ki so se zbrali na petem mednarodnem srečanju. Papež Frančišek jim je namenil poseben pozdrav in jih spodbudil, naj svojo občutljivo nalogo zastopanja sodržavljanov živijo skladno z evangeljskimi vrednotami. Na trgu pred vatikansko baziliko je bila tudi velika skupina policistov - motoristov in policijski orkester. Slednjemu je sveti oče spontano izrazil željo, da bi ga rad ne le videl, temveč tudi slišal. Ob koncu papeževih pozdravov je ugodil njegovi želji in razveselil vse prisotne.

Papež Frančišek je nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom namenil razlagi evangeljskega odlomka 22. nedelje med letom, v katerem je Jezus apostolom naznanil, da je namenjen v Jeruzalem, kjer ga čakajo veliko trpljenje, smrt in vstajenje. Ob teh Jezusovih besedah se pokaže razkorak med njegovim mišljenjem in razmišljanjem apostolov. Peter hoče Jezusu naravnost preprečiti, da bi se ta napoved uresničila, a ga Jezus krepko zavrne. Petrovoa misel ni skladna z Božjo, temveč je zgolj človeška. Peter s tem, ne da bi se zavedal, stopi na stran satana, skušnjavca. Zato nas današnja Božja beseda opominja, naj se ne prilagajamo miselnosti tega sveta (prim. Rm 12,2), je dejal papež Frančišek in nadaljeval: "Dejansko kristjani živimo v svetu, popolnoma umeščeni v družbeno in kulturno stvarnost svojega časa. In prav je tako! Vendar to s seboj prinaša nevarnost, da postanemo posvetni, da se, kot bi rekel Jezus, sol spridi (prim. Mt 5,13) oziroma da kristjan izgubi svežino, ki izhaja iz Božjega Duha. Dejansko pa bi se moralo dogajati prav nasprotno. Če v kristjanih ostaja živa moč evangelija, ta moč lahko preobrazi merila presojanja, vodilne vrednote, interese, miselno usmeritev, vire navdiha in življenjske vzore."

Papež Frančišek je ugotavljal, da je prav žalostno videti kristjane, ki so kot vino, razredčeno z vodo do mere, da ni mogoče razbrati, ali so kristjani ali posvetneži. Ni jasno, ali so vino ali voda, ki ne služi ničemur. Zato je nujno nenehno prenavljanje z zajemanjem življenjske moči iz evangelija, je sveti oče dejal v nadaljevanju. Na vprašanje, kako naj to dejansko naredimo, je odgovoril: "Tako da vsak dan beremo in premišljujemo Evangelij, da je Jezusova beseda vedno prisotna v našem življenju." Ob tem je sveti oče spomnil na priporočilo, naj v žepu ali torbi s seboj vedno nosimo mali evangelij. "Poleg tega tudi s sodelovanjem pri nedeljski sveti maši, kjer Jezusa srečamo v skupnosti, v poslušanju njegove besede in s prejemanjem evharistije, ki nas povezuje z njim in med seboj. Zelo pomembni so dnevi duhovne prenove in umika v samoto ter duhovne vaje."

Da ne bi pozabili je sveti oče dvakrat ponovil glavno sporočilo: Evangelij, evharistija, molitev. Ob teh Božjih darovih se lahko upodabljamo po Kristusu in ne po tem svetu ter mu sledimo po poti, ki vodi v izgubo lastnega življenja zato, da bi ga našli (v. 25). Z izgubo namreč razumemo darovanje, dati življenje iz ljubezni in v ljubezni, kar vsebuje žrtev, križ, da bi ga znova prejeli prepojenega z večnostjo in prečiščenega, osvobojenega sebičnosti in hipoteke smrti. Pri tem naj nas spremlja in podpira Božja Mati Marija.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.