Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

AUDIO: Škof Glavan na Zaplazu: Jezus z nami nosi težo trpljenja in ga osmišlja

| 30.08.2014, 16:01

Na Zaplaz so danes poromali bolniki, invalidi in starejši ter njihovi svojci in spremljevalci iz novomeške škofije. Najprej so se zbrali pri molitvi rožnega venca, sledila je sveta maša, ki jo je daroval škof ordinarij Andrej Glavan. Romarji so lahko prejeli zakrament sprave, med sveto mašo je bila tudi priložnost za prejem zakramenta bolniškega maziljenja.

Škof Glavan je v pridigi spomnil na poslanico papeža Frančiška ob letošnjem svetovnem dnevu bolnikov, v kateri razmišlja o skrivnosti bolezni in trpljenja. "Papež takoj pove, da Cerkev v bolnikih prepoznava posebno navzočnost trpečega Kristusa in da je v našem trpljenju Jezusovo trpljenje, saj z nami nosi vso težo trpljenja in ga osmišlja. Ko je Božji Sin visel na križu, je izničil vso težo in grenkobo trpljenja in osamljenosti ter razsvetlil njegovo temo. Učlovečeni Božji Sin bolezni in trpljenja ne rešuje tako, da bi ju odpravil, ampak tako, da ju je sprejel nase, ju preobrazil in izničil njuno moč. Izničil, ker verujemo, da zadnje besede nimata bolezen in trpljenje, temveč novo življenje v polnosti. Preobrazil, ker v edinosti s Kristusom vse, kar se nam zdi negativno, lahko postane pozitivno."

Romarji so imeli priložnost za prejem zakramenta bolniškega maziljenja.
Romarji so imeli priložnost za prejem zakramenta bolniškega maziljenja. © p. Ivan Rampre

Škof Glavan je spomnil, da Jezusovo ljubezen spoznamo po tem, da je dal življenje za nas. Kot je dodal, smo tako tudi mi dolžni dati življenje za svoje brate - s tem, da jim služimo. "Če se z naklonjenostjo, usmiljenjem in spoštovanjem oziramo na tiste, ki so najbolj nebogljeni, jim, v nasprotju s svetom, ki slabotnih, šibkih in starih povečini ne ceni, obožuje pa le mlade, močne in lepe, prinašamo upanje in Božji nasmeh."

Škof Glavan je v pridigi med drugim spomnil, da Jezusovo ljubezen spoznamo po tem, da je dal življenje za nas.
Škof Glavan je v pridigi med drugim spomnil, da Jezusovo ljubezen spoznamo po tem, da je dal življenje za nas. © Helena Škrlec

Da bi lahko rasli v spoštljivi in čuteči ljubezni, imamo po besedah škofa Glavana zgled Jezusove in naše matere Marije. "Nanjo se smemo obračati z otroškim zaupanjem, prepričani, da nam bo pomagala, nas podpirala in nas ne bo nikoli zapustila."

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.