Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež poklical starše Jamesa Foleyja, ki so ga obglavili džihadisti

Svet | 22.08.2014, 09:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sinoči po telefonu poklical starše ameriškega poročevalca Jamesa Foleya, ki so ga pred dnevi obglavili džihadisti »Islamske države«. Izrazil jima je svojo bolečino in bližino. Kot je povedal ameriški jezuit p. James Martin, so Foleyevi starši, ki živijo v Richmondu v zvezni državi New Hampshire, ganjeni in hvaležni zaradi papeževega klica. „Upanje vseh, svetega očeta in družine je, da se takšna tragična dejanja ne bi nikoli več ponovila,“ pa je v pogovoru za Radio Vatikan dejal namestnik direktorja vatikanskega tiskovnega urada p. Ciro Benedettini, ki je še povedal, da je na papeža velik vtis naredila vera Foleyjeve matere.

40-letni katoličan James Foley je študiral na jezuitski univerzi v Marquettu v ameriški zvezni državi Wisconsin. Z njimi je ostal v stiku tudi pozneje, jih informiral o svojih premikih na vojnih območjih, vlogi v humanitarnih misijah, predvsem pa je prosil, da ga spremljajo v molitvi. Prav molitev rožnega venca – kot je zapisal v enem od pisem – ga je rešila v času, ko je bil zaprt v Libiji in nato v Siriji, kjer je bil ugrabljen leta 2012. Omenjena jezuitska univerza 26. avgusta pripravlja spominsko slovesnost. Vest o njegovi grozljivi smrti pa je spodbudila tudi številna druga molitvena srečanja ter izjave sočutja in podpore Foleyevi družini s strani katoliških voditeljev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.